Destylarnia whisky z miasteczka o takiej samej nazwie, Longmorn w Morayshire, Speyside. Firmę założyli w 1893 roku John Duff (wcześniej m.in. manager w Glendronach oraz twórca destylarni Glenlossie i BenRiach), Charles Shirres i George Thomson. Pierwszy spirytus spłynął z alembików w grudniu 1894 roku. Destylarnia radziła sobie ze zmiennym szczęściem, miała liczne przestoje w produkcji i kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Od 1978 roku właścicielem był Seagrams, a od 2001 roku jest własnością grupy Pernod Ricard. W latach 70. była dwukrotnie rozbudowywana. Obecnie wyposażona jest w kadź zacierną o pojemności 8,5 tony, dziesięć kadzi fermentacyjnych i cztery pary alembików. Roczne moce produkcyjne to 4,5 mln l.
Większość whisky z Longmorn trafia do blendów, zwłaszcza do Chivas Regal. Przez długi czas jedyną oficjalnie butelkowaną whisky single malt była Longmorn 16YO, która zastąpiła wersję 15YO. Jest to whisky bardzo owocowa, ale z dymnym, gorzkawym tłem, finisz zaś ma korzenny i ciut wytrawny. Obecnie podstawowa whisky to Longmorn Distiller’s Choice – słodka, delikatna, butelkowana bez podania wieku. W 2016 roku wprowadzono edycję Longmorn 23YO. Ze starszych, jest też edycja Longmorn 17YO Cask Strength z 2004 roku. Dostępna także w ofercie niezależnych bottlerów, sporo różnych wypustów, nawet mających ponad 30 lat.