Longmorn Distillery

Destylarnia whisky z miasteczka o takiej samej nazwie, Longmorn w Morayshire, Speyside. Firmę założyli w 1893 roku John Duff (wcześniej m.in. manager w Glendronach oraz twórca destylarni Glenlossie i BenRiach), Charles Shirres i George Thomson. Pierwszy spirytus spłynął z alembików w grudniu 1894 roku. Destylarnia radziła sobie ze zmiennym szczęściem, miała liczne przestoje w produkcji i kilkakrotnie zmieniała właścicieli. Od 1978 roku właścicielem był Seagrams, a od 2001 roku jest własnością grupy Pernod Ricard. W latach 70. była dwukrotnie rozbudowywana. Obecnie wyposażona jest w kadź zacierną o pojemności 8,5 tony, dziesięć kadzi fermentacyjnych i cztery pary alembików. Roczne moce produkcyjne to 4,5 mln l.


Większość whisky z Longmorn trafia do blendów, zwłaszcza do Chivas Regal. Przez długi czas jedyną oficjalnie butelkowaną whisky single malt była Longmorn 16YO, która zastąpiła wersję 15YO. Jest to whisky bardzo owocowa, ale z dymnym, gorzkawym tłem, finisz zaś ma korzenny i ciut wytrawny. Obecnie podstawowa whisky to Longmorn Distiller’s Choice – słodka, delikatna, butelkowana bez podania wieku. W 2016 roku wprowadzono edycję Longmorn 23YO. Ze starszych, jest też edycja Longmorn 17YO Cask Strength z 2004 roku. Dostępna także w ofercie niezależnych bottlerów, sporo różnych wypustów, nawet mających ponad 30 lat.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.