Nowość, napój spirytusowy na bazie ginu Lubuski. Jak informuje producent: To połączenie wyrazistego smaku jałowca z delikatnymi nutami m.in. płatków róży, kwiatów czarnego bzu oraz rumianku. Podstawą receptury są aromatyczne esencje i destylaty ziół – lawendy, melisy, mięty, krwawnika, arniki, korzenia arcydzięgla i lukrecji. Kompozycję wzbogacają mocne akcenty cytrusów oraz kolendry. Botanic Light został oparty na oryginalnym Ginie Lubuskim i wzbogacony dodatkowo o esencje i destylaty ziół, cytrusów i przypraw. Zawartość alkoholu na poziomie 25% powoduje, że wszystkie nuty smakowe i aromatyczne są bardzo dobrze wyczuwalne.
Zapach jest lekki, przyjemny, bardzo cytrusowy – cytryna i limonka, rześkość, owocowość, świeży sok. Jałowca nie czuć. Ale w smaku jałowiec dominuje i masa cytrusów. W finiszu nuty leśne, igliwie, zielone szyszki, imbir i cytrusy.