Lukrecjowy likier

robiony na bazie zbożowej wódki lub – w Niemczech – kornu, zwykle z dodatkiem słonej lukrecji. Kolor smoły, smak i aromat intensywny, charakterystyczny dla lukrecji. Popularny w Niemczech, Holandii i Skandynawii, a także we Włoszech, choć jest też produkowany w Turcji. Najbardziej znane marki to: fińska Salmiakki Koskenkorva, duńskie Ga-Jol, små blå, sorte svin, niemieckie Schwarze Sau czy Dirty Harry z oferty Berentzena, włoskie Keglevich Luxuria czy Liquirizia d’Abruzzo. We Włoszech produkowana jest odmiana likieru anyżkowego Sambuca z dodatkiem lukrecji (np. Sambuca Puccini o barwie zgniłozielonej).

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1 komentarz do “Lukrecjowy likier”

  1. ale wygląda nieźle, lekko komiksowa etykieta, należy spróbować za sam pomysł – błękitna nakrętka 🙂

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.