Macidula Cytrynowa

wódka cytrynowa doprawiona miodem, według przepisu Pawła Golca z Milówki, na Żywiecczyźnie znana od 1949 roku. Macidula to postać z Żywieckich Dziadów, znana też pod nazwą  Łatkorka,  Sznurkorka, Sznurkarz. Podaje się zmrożoną. Górale dodają Maciduli do herbaty i używają jako lekarstwo na przeziębienie. Wpisana jako Beskidzki Produkt Regionalny, produkowana przez Wódki Regionalne. Całe cytryny i miód, bardzo zdrowotne. Przyjemne jeśli dobrze schłodzone. Poza miodem i cytryną ma też posmak słodu i ziaren. Moc – 40%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.