szkocka whisky mieszana (nie mylić ze sławną Mackinlay’s Rare Old Highland Malt należącą obecnie do firmy Whyte & Mackay), stworzona w 1815 roku przez Charlesa Mackinlaya, kupażowana przez spółkę Charles Mackinlay & Co. z Leith. Początkowo sprzedawana pod marką Mackinlays Vatted Old Benvorlich Scotch. Ciekawostką jest, że w gorzelni Mackinlay pracowali w XIX wieku tak sławni mistrzowie kupażowania whisky jak: James Buchanan, Thomas Dewar czy James Watson, był też czas, że firma kontrolowała produkcję gorzelni Jura i Glenallachie. Obecnie Mackinlay & Co. jest własnością Scottish & Newcastle Breveries. Blend występuje w trzech wersjach, podstawowa to pięcioletnia whisky, ale są też 12- i 21-letnia. Wszystkie charakteryzuje lekko przydymiony smak torfu oraz przyjemne nuty owocowe, a także surowość użytych w mieszance destylatów z innych niż słodowany jęczmień zbóż. Pięcioletnia Mackinlay to whisky z niższej półki, jednak w swojej kategorii cenowej pozytywnie się wyróżnia właśnie dzięki dużemu udziałowi surowych zbożowych smaków. Kiedyś oferowana była też mieszanka bez podania wieku The Original Mackinlay przez spółkę Charles Mackinlay & Co. z Leith o aromacie piwa typu stout, w ustach porter i tytoń.