likier rodem z Dalmacji (Maraska), popularny także we Włoszech, wyrabiany z destylowanego soku z maraski, czyli odmiany kwaśnej dzikiej wiśni. W barwie przezroczysty, w smaku wyraźnie migdałowy, co zawdzięcza zarówno pestce wiśni, jak i dodatkowi migdałów (ponadto dodaje się orzechy laskowe, wanilię, jaśmin, płatki róży, korzeń fiołka i skórki pomarańczy). Te dodatki decydują o jego słodkim smaku i gęstej konsystencji. Moc, w zależności od producenta – 32-40%. Oryginalna receptura pochodzi z 1817 roku, a za jej twórcę uważany jest Girolamo Luxardo. Prezdwojenne zakłady Luxardo mieściły się w Zadarze, który po II wojnie światowej przypadł Jugosławii. Najbardziej znane jest włoskie Luxardo Maraschino, trochę mniej słodkie i bardziej aromatyczne niż to produkowane w Chorwacji przez zakłady Maraska w Zadarze. Likier Maraschino ma w ofercie też kilku innych producentów, m.in. Stock.
kandyzowana jest głównym składnikiem koktajlu „bałagan” – reszta nieistotna wrzucasz co chcesz 🙂