odmiana eau-de-vie, czyli francuskiej brandy, odpowiednik włoskiej grappy, tyle że o bardziej winnym smaku. Destylowany jest z wytłoków z winogron, poza Francją produkowany także w Szwajcarii i Liechtensteinie. Są różne odmiany, od bardzo drogich po tanie, od wytrawnych po słodkie, od starzonych w beczkach po sprzedawane niemal bezpośrednio po destylacji. Alkohol najczęściej jest dwukrotnie destylowany, w zależności od rodzaju marcu może być to destylacja ciągła lub dwufazowa. Dobry Marc starzony jest w dębowych beczkach przez okres co najmniej 2-5 lat. Barwę może mieć przezroczystą lub bursztynową, opalizującą. Produkowany niemal we wszystkich regionach Francji, ze względu na region oznakowuje się jednak: Eau-de-vie de marc de Beaujolais, de Chardonnay, de Bourgogne, du Jura, d’Auvergne, d’Alsace, ale są też szwajcarskie jak np. Marc de Dôle lub Vaduzer Marc z Liechtensteinu. Dobry marc ma łagodny, harmonijny winny smak z wyraźnym posmakiem dębiny, jednocześnie jednak jest to trunek drogi, droższy niż wysokiej klasy włoskie grappy.