bardzo aromatyczna eau-de-vie z wytłoków winogron z Szampanii, produkowana najczęściej przez producentów szampana, z tych samych odmian winogron: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Smak słodko-wytrawny z nutami kwiatowymi, finisz korzenny, przyjemnie cierpki. Vieux Marc de Champagne, który poleżał w dębowych beczkach, nabiera dodatkowo smaku tytoniu lub skóry. Większość lokalnych producentów szampana odsprzedaje wytłoki i pozostałości po produkcji wina do destylarni Goyard, która specjalizuje się w produkcji Marc de Champagne. Z najlepszych robiony jest marc, z pozostałych – przemysłowy alkohol. W procesie destylacji wykorzystuje się też pozostałości i osad po dekantacji wina, co podobno poprawia aromat i czyni go bardziej słodkim. W przypadku destylatów robionych włącznie z osadów po dekantacji, alkohol w smaku bardziej przypomina koniak niż marc i nazywa się Eau-de-Vie de Vin de la Marne lub Fine de la Marne. W obydwu przypadkach alkohol jest destylowany dwukrotnie, po drugiej destylacji odbierany jest aromatyczny spirytus o mocy 70%. Producenci to m.in.: Grillet, Pinchon, Jean Goyard, Lanson, Moët & Chandon, Cattier, Mouterd-Diligent, Vidal-Fleury i inni. Często butelkowany tak jak szampany – z korkiem przymocowanym drucianym koszykiem.