Marcel et Lea Faucheur

Destylarnia powstała w 1850 roku i od tego czasu przechodzi z ojca na syna. Leży nieopodal Dinan – na granicy regionów Pays d’Auge i Domfrontais. Obecnie marka należy do grupy Jouffe, znanej przede wszystkim z koniaków. Laurent Jouffe jest wnukiem Marcela Léi Faucheur oraz Célestine Fénice i Ernesta Jouffe, który zmarł wkrótce po powrocie z frontów II wojny światowej.

– Aby uzyskać wysokiej klasy kalwados, trzeba ściśle przestrzegać tradycji. Wsyztsko zaczyna się od jabłek, my uzywamy wielu jabłek zielonych, które dają świeżość, ale podczas starzenia w beczkach nabierają nut korzennych. Aromat robi się słodki i delikatny. Leżąc na granicy Pays d’Auge i Domfrontais korzystamy z tradycji obydwu tych regionów – mówi zarządzający marką Julien Saillard-Jouffe.
Produkowane tu kalwadosy to: VS (słodki, świeży z nutami drewna i pikantności), VSOP (suszone owoce, prażone orzechy), XO Napoléon (owoce, kwiaty pomarańczy z nutami drewna), Vieille Réserve (zestawiany z destylatów co najmniej dwudziestoletnich, lekko kwaskowy z nutami kwiatów i drewna), Très Vieille Réserve (zestawiany z destylatów co najmniej trzydziestoletnich, aromat i smak suszonych owoców, kwiatów z nutami korzennymi).

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.