Marcel et Lea Faucheur

Destylarnia powstała w 1850 roku i od tego czasu przechodzi z ojca na syna. Leży nieopodal Dinan – na granicy regionów Pays d’Auge i Domfrontais. Obecnie marka należy do grupy Jouffe, znanej przede wszystkim z koniaków. Laurent Jouffe jest wnukiem Marcela Léi Faucheur oraz Célestine Fénice i Ernesta Jouffe, który zmarł wkrótce po powrocie z frontów II wojny światowej.

– Aby uzyskać wysokiej klasy kalwados, trzeba ściśle przestrzegać tradycji. Wsyztsko zaczyna się od jabłek, my uzywamy wielu jabłek zielonych, które dają świeżość, ale podczas starzenia w beczkach nabierają nut korzennych. Aromat robi się słodki i delikatny. Leżąc na granicy Pays d’Auge i Domfrontais korzystamy z tradycji obydwu tych regionów – mówi zarządzający marką Julien Saillard-Jouffe.
Produkowane tu kalwadosy to: VS (słodki, świeży z nutami drewna i pikantności), VSOP (suszone owoce, prażone orzechy), XO Napoléon (owoce, kwiaty pomarańczy z nutami drewna), Vieille Réserve (zestawiany z destylatów co najmniej dwudziestoletnich, lekko kwaskowy z nutami kwiatów i drewna), Très Vieille Réserve (zestawiany z destylatów co najmniej trzydziestoletnich, aromat i smak suszonych owoców, kwiatów z nutami korzennymi).

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.