jeden z najbardziej znanych koniaków, produkowany od 1715 roku, jego twórcą był Jean Martell mieszkający w Cognac. Mistrzowie blendowania łączą przy produkcji Martella eau-de-vie uzyskane z różnych regionów: Borderies, Grand Champagne i Fins Bois. Dojrzewa w specjalnie przygotowywanych, ręcznie wykonanych, dębowych beczkach z drewna z lasów Troncais. Obecnie Martell należy do grupy Pernod Ricard (od 2002 roku), wcześniej – od 1988 roku należał do Seagram, a jeszcze wcześniej przez ponad 250 lat był własnością rodziny Martellów. Smak ma zdecydowany, nieco ziemisty, mocno wyczuwa się aromat dębiny, jest znacznie ostrzejszy niż np. Rémy Martin, Meukow czy Godet. Sprzedawany w podstawywch wersjach: VS, VSOP, XO (w pięknych karafkach), ale też w edycjach rocznikowych i limitowanych: Noblige, Cordon Bleu, Creation, L’Or czy L’Art de Martell.