Medica

miodowe likiery robione na bazie rakiji, których moc waha się zwykle od 25 do 30%, choć bywają i mocniejsze. Popularne zwłaszcza w Serbii, Czarnogórze, Bośni, Chorwacji i Słowenii. Smak i aromat zależą od mocy rakiji oraz od gatunku miodu, najlepiej smakują lekko schłodzone. Do produkcji medicy używa się najczęściej rakiji robionej z wytłoków winogron (komovica), rzadziej destylowanej z owoców winogron (lozovača) lub śliwowicy, a czasami także rakiji jabłkowej (jabukovača). Bywa, że lepsze gatunki sprzedawane są z plastrami propolisu na dnie butelki. Medica jest doskonałym likierem zarówno na deser, jak i jako aperitif. Najczęściej robiona domowymi sposobami, poprzez dodanie odpowiedniej porcji miodu do rakiji – zalew wystarczy później przefiltrować i rozlać do butelek, nigdy jednak nie uzyskuje się całkowicie klarownego trunku. W krajach byłej Jugosławii występują setki odmian medicy, najlepsze są w: Wojwodinie, Sarajewie, na Istrii. Na masową skalę Medicę produkuje chorwacki Badel i jest ona dostępna w całej byłej Jugosławii, ma 30%, robiona jest na komovicy, użyty miód ma lekko gorzkawy posmak; jest bardzo dobra i daje znakomite wyobrażenie jak wyborny to trunek. Najlepsza medica jaką piłem robiona jest w znanym bośniackim lokalu Barhana w Sarajewie, doskonała jest też medica Zembilj (również Bośnia), wyborne można dostać w okolicach Novego Sadu (oraz w samym mieście).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.