8 czerwca odbyła się degustacja online narodowych trunków Meksyku. Do spróbowania było pięć tequili oraz mezcal. Tequila z regionu Jalisco, dwie marki tego samego producenta. Tequilera El Triangulo Distillery w Usmajac należy do rodziny Corona Orozco. Pierwsza destylarnia rodziny Corona Orozco powstała w miejscowości Zapotlan El Grande, we wschodniej części stanu Jalisco. Po sześciu latach przeniesiono ją do Usmajac. To około godzina drogi z Guadalajara, stolicy stanu Jalisco. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. Agawa pochodzi z własnych upraw, ulokowanych w pobliżu destylarni. Firma stosuje nowoczesne, stalowe piece do gotowania agawy. Fermentacja jest dość krótka, trwa ok. 76 godzin, a uzyskany alkohol ma moc 5-7%. Destylacja odbywa się w alembikach, jest dwukrotna. Po pierwszej destylacji uzyskuje się alkohol o mocy 20%, po drugiej – ok. 55%. Łącznie proces destylacji trwa ok. 14 godzin. Firma używa beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu o pojemności 200 i 220 l. Stosuje zarówno beczki nowe, jak i po bourbonie czy winach likierowych. Ponownie napełniane beczki są wypalane i tostowane.

Oprócz marek Amatitlan i Alma Azteca Tequilera El Triangulo Distillery butelkuje także tequile Penacho i Ardiente Pasion oraz likier z agawy, z dodatkiem tequili – Herencia del Viejo.
Mezcal Monte Alban nosi nazwę świętego prekolumbijskiego miasta i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż stan Oaxaca i okolice Monte Alban obfitują w destylarnie tego trunku. Ten jest produkowany w miejscowości Matatlan, ale marka ma międzynarodową dystrybucję dzięki amerykańskiej grupie Sazerac, która jest m.in. właścicielem destylarni Buffalo Trace.

Alma Azteca Blanco (35%)
Jedna z lepszych tequili, które nie są robione w 100% z błękitnej agawy (20% w tym mixto stanowi destylat z trzciny cukrowej). Aromat lekki, słodki, miodowy, nuta orzechów laskowych, ziaren słonecznika, placków kukurydzianych. W smaku również bardzo lekkie – fistaszki, solone orzeszki, solony słonecznik. Lekki, krótki finisz, pełen delikatnych ziaren.
3.5
23,5/23,5/21,5/6,5=75

Alma Azteca Reposado (35%)
Tequila leżakowała 6 miesięcy w beczkach po bourbonie, destylat w 80% z błękitnej agawy, a pozostałe 20% to destylat z trzciny cukrowej. W aromacie bardzo dużo ziół, egzotycznego drewna – sasafras, cumaseba, do tego miód i wanilia. Ziołowo-korzenny smak, lekka nuta cynamonu, dużo sasafrasa, amburany. W finiszu miód i przyprawy korzenne, jabłka w cynamonie, egzotyczne drewno. Bardzo konsekwentna.
3.5
24/24/23/7=78

Amatitlan Blanco (40%)
Wszystkie tequile w tej linii są w 100% wydestylowane z własnych upraw błękitnej agawy. W aromacie dużo wanilii, miodu, polnych kwiatów, lukrecji. Smak słodki, nieco cierpki, nieco ziemisty, sporo fistaszków, lukrecja. Finisz trawiasty, drożdżowy, nawet delikatnie winogronowy, przypomina ostra białą grappę.
3.5
24,5/24,5/23/7=79

Amatitlan Reposado (40%)
Leżakowała 6 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Przyjemny zapach korzenny, delikatnie tytoń z cynamonem, wanilia, heban, ale też kandyzowane skórki limonki, rozmaryn. W smaku bardzo dużo cynamonu, nuta miodu maliniaka, słodycz keksa, galaretki owocowej, lekko imbirowa. Finisz słodko-cierpki, maliny, miód i tytoń, skóra oraz orzechy laskowe.
4
25,5/24,5/24/7=81

Amatitlan Anejo (40%)
Ta tequila leżakowała przez 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Aromat skórek pomarańczy, kandyzowanej cytryny, śliwek, lekko dymu, skóry i cynamonu. Smak bardzo słodki, miód z przyprawami korzennymi, gałka muszkatołowa. Finisz słodko-wytrawny, śliwki, wiśnie, porzeczki, liście porzeczek, miód i cynamon.
4
26/25/25,5/7,5=84

Monte Alban (40%)
Mezcal w 100% z agawy odmiany espadin, leżakowany dwa miesiące w beczkach po bourbonie. Jak wiele mezcali, na dni butelki skrywa robaka, larwę pasożytującą na agawie. Aromat czarnej porzeczki – owocu i liści, dymu, ogniska, rozgrzanego asfaltu. Smak jak na mezcal jest delikatny, sporo nut dymnych, prażone w piecu orzeszki ziemne. W finiszu – wędzone śliwki, ale też np. wędzony ser z żurawiną.
4
25,5/25/24,5/7=82

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail