Po I Mistrzostwach Polski Koktajli Bezalkoholowych w kooperacji z marką Perrier, które obdarzone zostały dużym zainteresowaniem, Stowarzyszenie Polskich Barmanów podjęło realizacje kolejnego projektu jakim były Mistrzostwa Polski 2023. 9 maja 12 barmanów z całej Polski spotkało się w Bachleda Resort Zakopane, by zmierzyć się w czterech konkurencjach sprawdzających ich wachlarz umiejętności. Blind test pokazał ich umiejętności sensoryczne, pisemny test wiedzy w języku angielskim znajomość aspektów teoretycznych branży barmańskiej, a prezentacja koktajlowa uwypukliła wysoką swobodę pracy za barem. Całość została zwieńczona speed rundą, pokazującą jak w niekorzystnych warunkach pracy i w mocno ograniczonym czasie barmani potrafią przygotować cztery koktajle z zachowaniem wszelkich zasad estetyki serwisu. Ten całodzienny „barmański maraton” miał na celu wyłonienie barmana, który wraz ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów pojedzie na Mistrzostwa Świata 2023 w Rzymie. Najlepszym z finałowej czołówki konkursu, organizowanego pod głównym patronatem wódki Chopin okazał się Dawid Stolc, który będzie reprezentował Polskę w stolicy Włoch. Poza wysoką łączną notą punktów, Dawid zaskoczył wszystkich faktem, że był to dla niego pierwszy profesjonalny konkurs barmański w życiu.