22 kwietnia odbyła się trzecia degustacja w ciemno organizowana przez Fort Whisky. Tym razem na platformie Zoom uczestniczyły 23 osoby, które próbowały whisky o mocy od 50% w górę. Były to: The Creative Whisky Co. GO 002 (Glen Ord) 8YO, Glenlivet Nadurra, Glenrothes 9YO Cadenhead, Aberlour A’Bunadh i Benromach Batch 1 2009. W opinii uczestników wygrała ta ostatnia. Prowadził Mariusz Aderek.
Notowałem i oceniałem w ciemno, a oto jak mi smakowały whisky.
The Creative Whisky Co. GO 002 (Glen Ord) 8YO (50%)
Landrynki, toffi, marshmallow, bardzo słodko, kajmak, ciasto z budyniem. W ustach trochę torfu, masa drożdży, lekko cierpka, wiśnie i czereśnie, wanilia. Medyczna cierpkość w finiszu i wiśnie, drożdże.
15,5/24/20/6=65,5
Glenlivet Nadurra FF0714 (63,1%)
Aromat intensywny – śliwki, zioła, przyprawy korzenne, wanilia, balsamico. W ustach jabłka, pieprz, kardamon. Finisz pieprzny, pikantny, imbirowy i jabłka, lakier i wanilia. Rozgrzewająca.
20,5/25/24,5/7=77
Glenrothes 9YO 2017 Cadenhead (65,3%)
Ciasto, orzechy, miód, toffi, wanilia. Strasznie słodkie, przesadnie słodkie. Moc alkoholu dusi aromaty. Po dodaniu wody otwiera się nutą chlebową. W smaku nuty maślane, dymne, ziarniste, kawowe, dużo toffi, mlecznej czekolady. W finiszu miód, biała Toblerone i bardzo dużo ziarna.
11/15/13,5/4=43,5
Aberlour A’Bunadh Batch 62 (59,9%)
W aromacie: czekolada, wiśnie, śliwki, gruszki, wyraźnie moc alkoholu, lekko cytryna. Smak delikatnie dymny, lekko leśny (igliwie), jagody, żurawina, jałowiec, delikatnie drożdże. W finiszu aromatyczne winogrona, jak muskat, jabłka i dym plus ziołowość, rozmaryn.
24,5/24,5/24,5/7,5=81
Benromach Batch 1 2009/2019 (58,8%)
Wędzone mięso, wędzone krewetki, wędzony łosoś, wędzone śliwki, wodorosty. W smaku lekko anyż, koper i dalej masa wędzarni. Finisz cierpki, apteczny, wędzone wiśnie, wędzone śliwki, czarne oliwki, sadza, delikatnie miodowość.
27/27/27,5/8=89,5