Amrut Distilleries zabutelkowało najstarszą jak dotąd indyjską whisky single malt – to piętnastoletnia Amrut Expedition w cenie 12500 USD. Whisky wypuszczono w liczbie zaledwie 75 karafek z okazji jubileuszu 75-lecia destylarni.
Amrut Expedition powstała z sześciorzędowego jęczmienia indyjskiego, była leżakowana przez osiem lat w beczce po sherry pedro ximénez, a następnie przez kolejne siedem lat w beczce po bourbonie. Została zabutelkowana z mocą 62,8%. W Indiach, ciepły klimat i wysokie tempo parowania utrudniają osiągnięcie wieku 15 lat w beczce. Butelka Amrut Expedition została umieszczona w specjalnie zaprojektowanej skrzynce, która przypomina skrzynię podróżną. Każde opakowanie jest ręcznie wykonane i malowane. Sama butelka prezentuje diamentowy szlif, ozdobiony szczegółowymi złotymi grawerunkami, które tworzą niepowtarzalny wzór. Każda butelka ma indywidualne grawerowania i numery, a do skrzynki dołączono królewską srebrną miarkę, ręcznie wykonaną przez złotnika w Bangalore, oraz dwa kryształowe kieliszki degustacyjne. Dodatkowo każda butelka ma znacznik NFC i zawiera spersonalizowaną kartę autentyczności, która opowiada historię historycznego wydania. Polskim importerem jest Tudor House.
