Ukazała się Midleton Very Rare Silent Distillery Whiskey 49YO, najstarsza, jaką kiedykolwiek zabutelkowano w Midleton. Była destylowana przez Maxa Crocketta w 1973 roku, dwa lata przed zaprzestaniem działalności zakładu Old Midleton. To piąta whisky z kolekcji Silent Distillery.
Jest to single pot still whiskey, która dojrzewała w beczkach po burbonie. Na koniec resztki ze starych beczek zostały na sześć miesięcy zlane do jednej beczki nr 52969, w której wcześniej znajdował się również bourbon. Obecny master distiller Kevin O’Gorman nadzorował końcowy proces produkcji whiskey. Butelkowana z mocą 52,4% i wyceniona na 55 tys. euro. Płyn umieszczono w ręcznie dmuchanej karafce firmy Waterford Crystal, którą umieszczono w dębowej skrzynce w kolorze tygrysiego brązu, ozdobionej białą skórą i srebrnymi detalami.
Jak podaje producent, w aromacie są nuty owocowe i nuty glazurowanych migdałów, wytartej skóry i miodu wrzosowego. W smaku owoce pestkowe i cytrusy, herbata ziołowa, gorzka czekolada, imbir i jabłko toffi.
Na szczególną uwagę zasługuje beczka 52969, w której mariażowano whiskey. Została ona przygotowana przez mistrza bednarskiego w Midleton, Dominica Buckleya, w połowie lat siedemdziesiątych. Jak zwykle Buckley oznaczył ją swoim rodzinnym podpisem i pieczęcią „1”, swego rodzaju znakiem jakości. Beczka przetrwała bez wycieków ponad 50 lat, a później była sprawdzana i konserwowana przez syna Dominica, Gera Buckleya, obecnego mistrza bednarskiego w Midleton.