Appleton Estate wypuścił The Source 51YO, swój najstarszy jak dotąd rum i – jaka twierdzą – najdłużej leżakowany rum w jamajskich w tropikach Jego historia rozpoczęła się 30 lipca 1973 roku w pojedynczej beczce z amerykańskiego dębu. Najpierw nadzorował go ówczesny główny blender jamajskiej destylarni, Owen Tulloch, a następnie jego protegowana i następczyni, dr Joy Spence, która była pierwszą kobietą pełniącą funkcję głównego blendera w branży spirytusowej.
„Degustacja tego pięknego trunku z Owenem ponad 40 lat temu rozbudziła we mnie pasję do możliwości leżakowanego rumu, która trwa już od zawsze. To wydanie jest hołdem dla kunsztu, poświęcenia i ducha naszych ludzi. Od ręcznie zbieranej trzciny i tradycyjnej destylacji, po troskę o nasze beczki przez pokolenia. Jamajka i rum są nierozłączne, podobnie jak serce i dusza uchwycone w The Source” – skomentowała dr Joy Spence.
Rum został wyprodukowany z własnej trzciny cukrowej Appleton Estate, która była fermentowana i destylowana w tradycyjnych miedzianych alembikach.
Dostępnych jest zaledwie 25 karafek, zaprojektowanych w kształcie serca na cześć 275-letniego dziedzictwa marki, zwieńczonych ręcznie wykonaną miedzianą podobizną kolibra – narodowego ptaka Jamajki. Karafki znajdują się w turkusowym etui, ozdobionym intarsjami ze słomy, inspirowanymi tłoczoną trzciną. Cena detaliczna wynosi 59320 funtów.