Najstarszy rum z tropiku

Appleton Estate wypuścił The Source 51YO, swój najstarszy jak dotąd rum i – jaka twierdzą – najdłużej leżakowany rum w jamajskich w tropikach Jego historia rozpoczęła się 30 lipca 1973 roku w pojedynczej beczce z amerykańskiego dębu. Najpierw nadzorował go ówczesny główny blender jamajskiej destylarni, Owen Tulloch, a następnie jego protegowana i następczyni, dr Joy Spence, która była pierwszą kobietą pełniącą funkcję głównego blendera w branży spirytusowej.

„Degustacja tego pięknego trunku z Owenem ponad 40 lat temu rozbudziła we mnie pasję do możliwości leżakowanego rumu, która trwa już od zawsze. To wydanie jest hołdem dla kunsztu, poświęcenia i ducha naszych ludzi. Od ręcznie zbieranej trzciny i tradycyjnej destylacji, po troskę o nasze beczki przez pokolenia. Jamajka i rum są nierozłączne, podobnie jak serce i dusza uchwycone w The Source” – skomentowała dr Joy Spence.
Rum został wyprodukowany z własnej trzciny cukrowej Appleton Estate, która była fermentowana i destylowana w tradycyjnych miedzianych alembikach.
Dostępnych jest zaledwie 25 karafek, zaprojektowanych w kształcie serca na cześć 275-letniego dziedzictwa marki, zwieńczonych ręcznie wykonaną miedzianą podobizną kolibra – narodowego ptaka Jamajki. Karafki znajdują się w turkusowym etui, ozdobionym intarsjami ze słomy, inspirowanymi tłoczoną trzciną. Cena detaliczna wynosi 59320 funtów.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.