Andrzej Fiedoruk to człowiek-instytucja jeśli chodzi o nalewki – ich historię, konteksty kulturowe i receptury. Napisał na ich temat wiele książek i nikt w Polsce nie może pochwalić się podobnym dorobkiem w tej dziedzinie. Marta Szydłowska jest natomiast autorką licznych poradników kulinarnych, ale nie tylko, bo ma w swoim dorobku obszerną monografię „Wino. leksykon”, jak i kilka autorskich pozycji o nalewkach domowych i staropolskich. Będący efektem współpracy tak doświadczonych autorów leksykon, to właściwie opus magnum polskiej sztuki robienia nalewek, z głębokim rysem historycznym – znakomicie ilustrowanym archiwalnymi materiałami oraz ponad setką przepisów na własne trunki. Nie tylko zresztą o nalewkach tu mowa, bo też o innych tradycyjnych rodzimych napitkach – miodach i wódkach gatunkowych czy owocowych. Całość została elegancko zilustrowana. Jest to najładniejsza i najpełniejsza publikacja o nalewkach jakie mamy na rynku.