Tradycyjny, rytualny trunek Indian Arizony, robiony z owoców saguaro – kolczastego sukulenta, znanego też jako karnegia olbrzymia. Owoce są wolno fermentowane, przez ok. 72 godziny. Uzyskuje się z nich niskoprocentowy alkohol, lekko musujący, mętny, przypominający niefiltrowany cydr (także zapachem). W smaku mdły. Alkohol bardzo szybko traci świeżość i po 24 godzinach nie nadaje się już do spożycia, więc tradycyjnie odbywa fermentacja odbywa się podczas festynów. Roślina wyrasta na wysokość nawet 18 metrów i daje czerwone owoce z ogromną ilością pestek, ale zaczyna zakwitać dopiero po 75 latach, a żyje nawet 200 lat.
Varia
egzotyczne
Navai’t – alkohol z owoców kaktusa
Powiązane artykuły
Varia
koniak
Region Cognac jest jednym z najściślej reglamentowanych regionów produkcji brandy – aby alkohol mógł nosić […]
Partnerskie
Varia
partnerskie, wino
Ponad jedna trzecia uczestników badania IWSR, przeprowadzonego na zlecenie Narodowej Agencji Wina z Gruzji, uznała […]
Varia
rynek
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy opublikował raport pt. „Branża Spirytusowa i jej znaczenie dla Polskiej […]
Partnerskie
Varia
edukacja, partnerskie
Mocny elitarny alkohol przyciąga szczególną kategorię konsumentów – najczęściej są to ludzie, dla których cena […]
Varia
rynek
ProSpirits – Przyszłość branży alkoholowej to raport przygotowany przez organizatorów targów ProWein. Ukazuje szanse i […]
Varia
bary
The Bar World of Tomorrow to inicjatywa, która uczy, że zrównoważony bar nie musi oznaczać […]
Varia
absynt
Nazwa Zielona Wróżka (fr. La Fée Verte, ang. The Green Fairy) pochodzi z XIX wieku […]
Varia
zdrowie
„Drink More Water” to międzynarodowa kampania edukacyjna, której celem jest promowanie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. Inicjatywa […]