Alkohole dnia, Spirits
whisky japońska

Nikka

Nikka

Udostępnij:

tę niezwykłą gorzelnię produkującą whisky według szkockich receptur założył w 1934 roku Masataka Taketsuru, nazywany ojcem japońskiej whisky. Był potomkiem rodziny od XVIII wieku produkującej sake. Wcześniej studiował w Glasgow, praktykował w szkockich gorzelniach. Współtworzył pierwszą japońską whisky Yamazaki. Własną wytwórnię założył w Yoichi, na wyspie Hokkaido, przekonany że północne chłody będą służyły leżakowaniu trunków o wyraźnie torfowym smaku. Ich druga gorzelnia, Miyagikyo Distillery, mieści się w dużym mieście Sendai, gdzie w tradycyjnych alembikach (podobnie jak w Yoichi) wytwarza się doskonałe słodowe trunki. Poza typowymi single malts, które mogą konkurować z najlepszymi Maltami ze Szkocji, na mniejszą skale wytwarza się tu destylaty z innych zbóż, m.in. z kukurydzy. Whisky dojrzewa w 18 magazynach, głównie w beczkach bo Bourbonie, ale także  w importowanych z Europy. Oferta obejmuje malty, blendy i whisky typu single cask. Z maltów są to: Taketsuru Pure Malt (rarytasy 12, 7 i 21 letnie), Single Malt Yoichi (10, 12, 15 i 20 lat), Single Malt Miyagikyo (10, 12 i 15 lat) oraz Pure Malt (trzy rodzaje whisky bedących tak naprawdę vatted malts, czyli mieszanką single malts – ze Szkocji, z gorzelni Miyagikyo i z gorzelni Yoichi: White, Red i Black). Dalej jest dziesięć gatunków blendów, wśród nich znane w Polsce From The Barrel czy All Malt i są to doskonałe, a jednocześnie mocno zróżnicowane mieszanki. W kategorii whisky z jednej beczki są dwa rodzaje: Single Cask Yoichi i Single Cask Miyagikyo, obydwie o mocy 50-64%, obydwie dostępne tylko w Japonii. W Europie znane są głównie whisky z Yoichi, czyli z destylarni Nikka i z powodzeniem mogą one konkurować z najlepszymi trunkami w swoich kategoriach, mają złożony, wyrazisty smak. Warto dodać do nich kilka kropel wody, wówczas ujawniają w pełni swoje aromaty. Japończycy piją je w długich szklankach (można kupić w Polsce zestaw z taką szklanką) i dodają dużo wody, ale moim zdaniem szkoda bo to whisky naprawdę wyjątkowa. Jeżeli ktoś chce wiedzieć więcej, to jest polska strona – www.nikka.pl, poza tym można ją kupić u nas w wyspecjalizowanych sklepach.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.