linia Nikka Tsuru nawiązuje do nazwiska założyciela firmy, Masataki Taketsuru. Niezależnie od edycji, na blendy Nikka Tsuru zawsze składają się destylaty z najlepszych beczek z zakładów Miyagikyo i Yoichi. Butelkowana jest zawsze z mocą 43%. Dwie najbardziej znane wersje to Nikka Tsuru Distillery Limited i Nikka Tsuru 17YO. Pierwsza, to aromat starego sherry, drożdży, wiśnie, słodki słód piwny. W smaku winogrona, brandy, tytoń, finisz: winogrona, miód, propolis, pieprz. W finiszu słodycz karmelu, ale i pikantność papryczki chilli. Edycja Tsuru 17YO ma głęboki waniliowy aromat z nutą wiśni. W ustach słodko – wiśnia i banan, orzechy i czekolada. Dużo słodu. W finiszu – mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Znakomita whisky. Dystrybutorem whisky Nikka w Polsce jest M&P.