W 2022 roku oceniliśmy 2419 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2022 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane grappy i pisco. 6 najlepszych jakie próbowałem w 2022 roku spośród łącznej ich liczby 24 próbek. Kolejność alfabetyczna.
Franciacorta La Nativa Grappa 12 Mesi in Barrique 40% (Włochy)
Zapach: miodu, rumianku, słonecznik, porzeczki. W smaku słodycz miodu, koszyczki lipy, syropu śliwkowego, brzoskwiniowego. Finisz bardzo słodki – syrop gruszkowy, brzoskwiniowy, miód, nuty korzenne, goździkowe. Brak polskiego importera.
26/25/26/7=84
Gaja Grappa di Barolo 42% (Włochy)
Marka Gaja należy do Barbaresco Cooperative Distilleria, założonej w 1980 roku. Grappa z wytłoczyn nebbiolo była dwukrotnie destylowana w małym alembiku do mocy 70-75%, a potem leżakowała w beczkach dębowych 225 l. Zapach wulkaniczny, krzemowy, do tego kwiaty i soczyste owoce, miód. W smaku cierpka, wytrawna, taniczna i ziemista. Goryczka w finiszu, grejpfrut, tarnina, mineralność. Brak polskiego importera.
26/27/27/8=88
J. Hofstätter Kolbenhof 45% (Włochy)
Nowa edycja cenionej grappy z Alto Adige, wytłoczyny winogron gewürztraminer z własnych winnic dwukrotnie przedestylowano w alembiku. Zapach pełen róż, liczi, ale i zielone banany, pigwa, gruszka williams. Smak lekki, słodki, powidła różane, śliwki, mirabelki. W finiszu jest sporo migdałów, pestek, białej porzeczki. W Polsce w ofercie: Mielżyński.
30/28/28/9=95
Marolo Grappa di Moscato 42% (Włochy)
Z wytłoczyn winogron wykorzystanych po produkcji win Moscato d’Asti, destylacja w aparacie baine-marie. Zapach różany, słodki, powidła różane. Różany, słodki, delikatny smak, nieco oleisty, słonecznikowy. W finiszu jest słodka gruszka, słodkie jabłko, pomelo, rumianek, pestki jabłek. Brak polskiego importera.
25,5/25,5/25,5/7=83,5
Pisco 1615 Quebranta 2019 42% (Peru)
Przedestylowano całe winogrona szczepu quebranta z własnych winnic w regionie Ica, znanego z produkcji pisco. Zapach roślinny, trawiasty, muszkatowy, różany. W smaku – śliwki, gruszki, różany nektar. W finiszu czuć lekko drożdże, ziemistość, octany, dużo śliwki, owoc dzikiej róży, kwaśne jabłka. Brak polskiego importera.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Tacama Demonio de Los Andes Pisco Albilla 40% (Peru)
Delikatne i bardzo przyjemne pisco od jednego z czołowych producentów z Peru – Bodega Tacama. Odmiana winogron albilla (czy raczej albillo, jak jest nazywana w Europie) przywędrowała do Peru z Doliny Douro. To niewielkie, wcześnie dojrzewające białe grona, dają lekkie wina, chętnie wykorzystywane do kupaży. Zapach: malin, porzeczek, jabłka, róża, lekko drożdże. Tańczy na języku jak wino musujące, kwaskowość, lekka słodycz, jabłka kwaśno-słodkie, ale też banany, śliwki i drożdże. W finiszu masa jabłek, morele, słodkie śliwki, słodkie gruszki, pestki. W Polsce – import równoległy.
27,5/27/27/8=89,5