W 2022 roku oceniliśmy 2419 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2022 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane likiery. 17 najlepszych jakie próbowałem w 2022 roku spośród łącznej ich liczby 389 próbek. Kolejność alfabetyczna.
Cacao Pico 30% (Hiszpania)
Receptura tego hiszpańskiego likieru powstała w 1824 roku. Bardzo aromatyczne ziarna kakao pochodzą z: Wenezueli, Ekwadoru lub Ghany, są pieczone w piecu opalanym drewnem w destylarni w Puerto de Santa Maria. Maceracja trwa minimum 45 dni. Potem następuje destylacja w małych stuletnich alembikach przez ok. 6 godzin do mocy ok. 73%. Bazowy alkohol jest z pszenicy i kukurydzy. Transparentne, oleiste jak oliwa, z dużym poziomem cukru. Wspaniały zapach czekolady. Smak cudowny, słodki, czuć prawdziwe kakao. W finiszu słodycz czekolady, trochę goryczy ziaren kakao, nutka pomarańczowa. Doskonałe. Brak polskiego importera.
29/29/29/9=96
Caiçara Brazil Jambu 38% (Brazylia)
Cachaça z dodatkiem owoców jambu rosnących w regionie Amazonki, producentem jest Adega Boulevard. Zapach słodki i intensywny – pigwa, mirabelka, brzoskwinie, morela, syrop trzcinowy. Smak gorzki, cierpki, tańczy na języku prąd, musowanie, zmrożenie. Finisz to prąd w ustach. Brak polskiego importera.
28/29/29/9,5=95,5
Cieleśnica Dzika Róża Likier 2022 29,3% (Polska)
Zapach przyjemny i intensywny – tarte cierpkie jabłka, tarte gruszki, jarzębina, głóg, ale też miód. Smak bardzo lekki, słodki, syrop gruszkowy, konfitury różane, sok tłoczony z jabłek. W finiszu słodkie tarte jabłka i gruszki, śliwka, kwaskowo tarnina, lekko goździk, delikatnie cynamon, nutka goryczkowa. Pięknie wyważone, wykwintne, mocno kojarzy się z ogrodem i ciepłą częścią roku.
28,5/28,5/29/8,5=94,5
Goldwasser Fine Brandy Chardonnay Grapes 40% (Niemcy)
Edycja zastąpiła Goldwasser XO na koniaku, tu przyprawy były infuzjowane we francuskiej brandy z chardonnay klasy VSOP. Bardzo przyjemny cytrusowy zapach – pomarańcze, mandarynki, limonka, delikatnie wanilia. I czuć też dobrą brandy. Smak słodki, ale nie przesadnie, dużo pomarańczy jak w Grand Marnier, imbir, przyprawy korzenne, zwłaszcza goździki wyraźnie wyczuwalne. Gorzkie pomarańcze i syrop cukrowy w finiszu. W Polsce w ofercie: Mundivie.
27/27/27/8=89
Jonston Signature Negroni Coctail 24% (Polska)
Zapach intensywny, pełen skórek gorzkich pomarańczy, chininy, karczocha, bardzo w stylu włoskich aperitivo, choć czuć też nuty bardziej charakterystyczne dla wermutu – oliwki, winogrona, a zwłaszcza piołun. Smak świetny, bardzo złożony, przede wszystkim czuć gin – jałowiec, cytrusy, kwiaty, nuty korzenne. Ten gin buduje smak, daje ciała, w tle jest to, co było w aromacie – śródziemnomorska lekkość, dużo pomarańczy i wermutowa kwaskowość, gorzkie zioła i korzenie, zwłaszcza chinina i piołun. Smaczne solo na lodzie, ale równie dobre z dodatkiem wody sodowej lub toniku. W finiszu jest gorycz piołunu, ale jest też trochę owocowej słodyczy, nuty rabarbarowe, warzywne i bardzo gorzkich cytrusów, ale też rześkość limonki.
27/28/28/8,5=91,5
J. Urbanowicz Mandarin Ginger 30% (Polska)
Autorska receptura, która wskrzesza dawne tradycje likierów Mandarin Ginger, etykieta nawiązuje do dawnego wzornictwa Kantorowicza. W zapachu: keks, pomarańcze, rodzynki, wanilia, gotowane śliwki, szafran. W smaku – wanilia, rodzynki, cytryna. Bardzo ładny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością. Finisz to keks ze skórkami cytryny, pomarańczy, z rodzynkami, budyń waniliowy, do tego: goździki, lekko pieprz, kardamon, sok z limonki, imbir.
28,5/28,5/29/9=95
Lawrenny Cold Brew Coffee Liqueur 25% (Australia)
Likier z Tasmanii. Zapach bardzo dobrej, wytrawnej kawy. Smak kawy, bardzo mało cukru, jest za to nuta kakao, gorzkiej czekolady, pieczone kasztany. W finiszu kawa i czekoladka z miętą After Eight, kakao, delikatnie wanilia, nutka miodowa i cynamonowa. Mocha. Znakomity, bardzo harmonijny, nie przesłodzony kawowy likier. W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
29/29/28,5/9=95,5
Longinus Wiśniówka 18% (Polska)
Nowa receptura z obniżoną mocą z 30%, wiśnie wyłącznie odmiany łutówka. Zapach bardzo owocowy, lekko pestka, lekko liście. Smak kwaśny, soczysty, rześki. Finisz kwaskowy, lekki, wiśniowy.
28,5/27,5/27,5/8,5=92
Lustau Vermut Blanco 15% (Hiszpania)
Bazę tego wermutu stanowią sherry fino i moscatel oraz dodatek cytrusów, ziół, kardamonu, żeń szenia. W zapachu poza wymienionymi, czuć także zielone oliwki. W smaku delikatna ziołowość, delikatna cytrusowość, jest bardzo elegancki, lekki. W finiszu limonka, pomarańcza, cytryna, nutka imbiru, dużo tymianku, majeranku, ziołowy, harmonijny, pięknie poukładany. W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
29/29/29,5/9=96,5
Meu Garoto Cachaça com Jambu 38% (Brazylia)
Sok z owoców rośliny jambu, połączony z cachaça. Zapach starego kufra, mrowiska termitów, jakichś egzotycznych owoców i przypraw, ale trudno określić co to, tak nie przypomina niczego europejskiego. W ustach bąbelkuje, mrówki biegają po języku, szczypią, podgryzają, dochodzą nuty buzującej świeżej kombuczy, rośnie w ustach i od razu rozwesela. Przechodzi w rejestry słone, kiszonkowe, kombucza, niesamowita cierpkość języka, termity zbiegają po języku do gardła, rześkość jak wina musującego, ale też ogromna taniczność, pikantność, słoność, są tu wszystkie smaki świata, a przy tym żaden europejski, żaden znany. Po minucie w ustach takie uczucie jakby dziąsła i język krwawiły, metaliczny smak krwi, język zdrętwiały, jak po użądleniu pszczoły, puchnie, piecze, wargi robią się szersze. Niezapomniane wrażenie, najbardziej niesamowity alkohol świata. Brak polskiego importera.
28,5/29/29/9=95,5
Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo z Polskich Botaników 26% (Polska)
Zapach gorzki, rześki, kojarzy się z karczochem, z korą chinowca. W tle – gorzkie jabłka. Smak gorzki, nawet bardzo gorzki, piołunowy, mniszek lekarski, kwiatowość, rumianek, słodkie śliwki przez chwilę ładnie równoważą gorycz, ale zaraz finisz znów wchodzi w rejestry bardzo gorzkie, dużo różnych chmieli, rabarbar, cytrusowość kolendry, tymianek, zielony orzech włoski – gorzko, ziołowo i kwaskowo. Świetnie zrobione, w ogóle nie przeszkadza brak cytrusów, zupełnie niepowtarzalne, na dodatek smaczne.
28,5/29/29/9,5=96
Monard Chmielownica Męska 33% (Polska)
Dziki chmiel leżakowany rok w beczce. Piękny, ziołowo-cytrusowy, grejpfrutowy zapach, tymianek. Smak cierpki, dużo chmielu, zioła, goryczka, grejpfrut, ziemistość. Finisz gorzki, dużo goryczki, nuty piwa pils, ziołowość.
28,5/28,5/29/9=95
Nalewka Kresowa Czerwona Porzeczka 2022 26% (Polska)
Zapach mocno kwaskowy, przyjemny, czuć nie tylko owoc lub sok porzeczki, właściwie w aromacie jest cały krzak, z nutą liściastą, zieloną, ale to dodaje autentyczności i pasuje. Jest też w aromacie jakby zielona lekko zgrillowana i posolona papryka oraz różowy pieprz, przyprawowo. W smaku czerwona porzeczka rwana z krzaka, do tego: pokrzywa, ostra, czerwona, tarta papryka, nuta rabarbarowa… Dziwne te pomieszania, ale smaczne. Finisz kwaskowo-porzeczkowy i aromatycznie, przyjemnie paprykowy. Węgierska słodka sypka papryka w ustach. Lekko agrest, a i sól, sok cytryny. Ciekawie to wyszło.
26/25,5/25,5/7=84
Nalewki z Nowego Dworku Sosnowy Rosolis 2020 65% (Polska)
Dzieło Zbigniewa Sierszuły według receptury Hanny Szymanderskiej. Zapach lasu, świerków, zielonych szyszek, żywicy, pędów sosny, kory. Smak nieco gorzki, leśny, sosnowy, dużo zielonych pędów, cudowna mieszanka słodyczy i goryczy. W finiszu jest delikatna słodycz jak zielone sosnowe szyszki w syropie, cierpkość igliwia, gorycz gałązki. Doskonałe.
29,5/29/29/9=96,5
ON Spirit Wiśnia Nalewka Sandomierska 18% (Polska)
Kolor głęboki, wiśniowy. Czysty, kwaskowy zapach soku z wiśni, nie czuć pestek. Smak kwaśny, idealny dla lekkiej wiśniówki – sok, owoc, nie ma pestek, nie ma wyczuwalnego cukru, może lekko nuta morwy. Kwaśny, owocowy lekki smak pełen wiśni, czystego soku, nie czuć nic alkoholu, nic cukru. Doskonale zrobiona wiśniówka. W finiszu owoc wiśni robi się jeszcze bardziej kwaskowy i idzie w kierunku nawet cytryny.
29/30/29,5/9,5=98
Polska Gruszka na Winiaku 2019 40% (Polska)
Zapach słodko-kwaskowy, pigwowy, do tego nuty beczki, rodzynek. Smak przyjemny, bardziej cierpki niż słodki, kwaśne owoce, nada bardziej pigwa niż gruszka, anyż. W finiszu pieczone owoce, lukier, wanilia, słodko. Smaczne, tylko nie czuć gruszki.
25,5/25/25,5/7=83
Sigil of Bael 2022 43% (Polska)
Gorzki likier żywiczno-chmielowy na miodzie ze spadzi iglastej. Zapach lekki, przyjemny, leśny. Jest tu igliwie, zielone szyszki, nuta cytrusowa, chmielowa. Smak bardzo cierpki, pełen igliwia, żywicy, chmielu, jest też w smaku głóg, ale też szyszki – zielone i suche, a też i nasiona szyszek. Finisz głęboki, gorzko-żywiczny, rześki zielonym igliwiem, jałowcem, tują, miętą, szyszkami chmielu. Do tego lekkie szczypanie imbiru, pieprzu.
28/29,5/29,5/10=97