W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane brandy – spośród 90 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 10.
Czacza Śniadaniowa Chateau Napareuli 2022 50% (Gruzja)
Winogrona: rkatsiteli, kisi i mtsvane, sześć miesięcy leżakowania w beczkach z francuskiego dębu. Zapach słodko-kwaśny – słodkie winogrona, brzoskwinie, morele, delikatna ziołowość. W smaku też słodko-kwaśna, ale tu mamy kandyzowane cytryny, limoncello, smaczne, nieco taniczne – orzechy, migdały. W finiszu cytrusy, pestki cytrusów, kwaśne winogrona, oleistość pestek słonecznika, odrobina anyżu. Bardzo pijalna.
25,5/27/27/8=87,5
Tsiakkas Zivania Aged In Commandaria Casks 43% (Cypr)
Leżakowała 13 lat w beczkach po własnej commandarii. Zapach pełen orzechów, rodzynek, śliwki, kokos, kakao, wiśnie. Słodki i elegancki. W ustach dużo ziół, piołun, herbata, bardzo kwaśne jabłka. Finisz kwaśny, taniczny – skóra, tytoń, orzechy, pieprz, śliwki, wiśnie, rodzynki, suszone morela.
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Donnafugata Ben Rye 42% (Włochy)
Grappa z wytłoczyn pozostałych po produkcji flagowego wina Donnafufata, Ben Rye Passito di Pantelleria DOC. Zapach rumianku, miodu, pomarańczy, brzoskwiń, moreli. W smaku cierpka, kwaśno-gorzkie pomarańcze, rokitnik, wypełnia usta, świetnie koresponduje ze słodkim winem o tej samej nazwie robionym z podsuszanych winogron zibibbo. W finiszu jest trochę tytoniu, jest bardziej wytrawna niż smak i zapach, ale finisz jest długi, bardzo przyjemny, dużo gorzkiej pomarańczy, orzech włoski, tytoń.
29/29/28,5/9=95,5
Poli Sarpa Oro di Poli 40% (Włochy)
Starzona grappa z wytłoczyn winogron merlot i cabernet, destylowana w tradycyjnych kociołkach caldaiette. Zapach lniany, pestek słonecznika, oleisty, liście. W ustach dużo miodu, słodyczy winogronowego soku, zioła, goryczka. Finisz oleisty, czarne oliwki, nuta tytoniu, sos sojowy.
26/26/26,5/7,5=86
Schenatti Grappa Sforzato di Nebbiolo Barrique 43% (Włochy)
Rodzinna destylarnia z Lombardii z 1923 roku. Destylacja w kociołkach caldaiette. Winogrona nebbiolo delle Alpi z regionu Sforzato Valtellina Superiore, 24 miesiące w beczce. Zapach bardzo słodki, dużo rumianku, cynamonu, egzotycznego drewna, ale też delikatna chininowa goryczka. W smaku jest najpierw goryczka, dużo drewna, wilgotne liście, żołędzie, nuty apteczne, chinina. Potem delikatna miodowa słodycz. Finisz długi, gorzki, taniczny, apteczny.
26/26/27,5/8=87,5
Testut Marc de Bourgogne 1969 44,5% (Francja)
Domaine Testut, destylacja 1969, pozostałości po tłoczeniu na ich wina Chablis Grand Cru Grenouille. Zapach jakby ktoś pestki słonecznika marynował 50 lat w mocno utlenionej wytrawnej maderze, zioła polne, sporo suszonego rumianku, czekolada z suszonymi śliwkami i wiórkami kokosowymi, kandyzowany ananas, pomelo, czerwone pomarańcze, czereśnie, suszony dereń, delikatna słoność. W ustach cierpkość, bardzo lekkie, jak stara madera, ziołowość, koper i dzięgiel, masa pomarańczy – słodkich i gorzkich, bardzo dojrzałem morele. W niesamowicie długim finiszu orzech włoski, morele, brzoskwinie, pomelo, kwaśne winogrona, sporo kopru, ziemistość, warzywność (marchew, pietruszka, seler), lekka słoność, słona skóra, słony tytoń. Niesamowity, wielowymiarowy, bogaty alkohol.
29,5/29,5/30/9=98
Santa Sofia Grappa di Amarone La Morbida 40% (Włochy)
Grappa z Veneto, wytłoczyny po produkcji amarone – corvina, rondinella i corvinone. W zapachu czarna porzeczka i liczi, mirabelki, zielony agrest. W smaku miód i słodki agrest, śliwki, czereśnie i dużo czarnej porzeczki. W finiszu słodkie soczyste owoce – gruszki, śliwki, porzeczka, jagoda leśna, melon. Świetna, bardzo smaczna grappa.
27,5/27,5/28/8,5=90,5
Monte Sabotino 2002 43% (Włochy)
Zapach intensywny, mineralny, rześki, sporo śliwek, miodowość, wosk. W smaku intensywna, jest sporo słodyczy, ale też nuty piniowe, igliwia, mięty, anyżu. W finiszu jest nuta mięty, są słodkie gruszki, ziemistość, mineralność. Finisz jest długi i bardzo przyjemny.
28,5/28,5/29/9=95
Monte Sabotino 2012 43% (Włochy)
Wytłoczyny winogron: merlot, cabernet sauvignon, pinot grigio, corvina. Zapach słodki, miodowość, morele, brzoskwinie, śliwki, orzechy w miodzie. W smaku słodkie poziomki i różowy pieprz, igliwie, śliwki, morele, słodkie gruszki williams, wspaniały balans między słodyczą a cierpką nutą leśną. Finisz to słodki tytoń, śliwka, morela, igliwie.
28,5/29/29/9=95,5
Monte Sabotino 2017 43% (Włochy)
Las, igliwie, zielone szyszki, ale też ściółka, grzyby oraz… arbuz i melon, suszone śliwki. W smaku zioła, syrop piniowy, eukaliptus, rześkość, pralinki z grappą, susz śliwkowy. W finiszu czekoladki z suszoną śliwką, nuty leśne wyraźne – zarówno igliwia, jak i wilgotnej kory, opieńków. Niezwykle bogata, złożona grappa.
28,5/29/29/9=95,5