Nominowane rumy 2022

W 2022 roku oceniliśmy 2419 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2022 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane rumy. 14 najlepszych jakie próbowałem w 2022 roku spośród łącznej ich liczby 202 próbek. Kolejność alfabetyczna.

Alfred’s Trail 9.12 Edition 45% (Barbardos)
Rum z destylarni Foursquare, 9 lat, finiszowany 12 miesięcy w beczkach po banyuls, 208 butelek. Zapach skórzasty, bardzo melasowy, dużo orzechów – laskowe i włoskie, czekolada z orzechami. W smaku bardzo słodkie, dużo czekolady, orzechy, migdały, miód. W finiszu jest nieco pieprzu, imbiru, śliwki, wiśnie, czekolada i miód. Brak polskiego dystrybutora.
4.5/5
26,5/26,5/26,5/7=89,5

Balcones Texas Rum Single Barrel 60,3% (USA)
Pięć lat dojrzewania w bardzo gorącym i wilgotnym klimacie Texasu, najpierw w nowych mocno wypalonych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, potem w beczkach po bourbonie z Kentucky. Butelkowanie wyłącznie na Europę, beczka nr 23871. Własna fermentacja melasy, destylacja w alembikach. Nie filtrowany, nie barwiony, niezwykle ciemny kolor zapewniło bardzo silne wypalenie i wytostowanie beczek. Piękny, bardzo głęboki zapach melasy, rodzynek, śliwek, moreli, daktyli, kokosa. Słodko-wytrawny. W ustach cierpkość, bardzo dużo tytoniu, chili, sól, skóra, wędzone śliwki, sadza, popiół. Ani grama słodyczy, bardzo, bardzo wytrawny rum. W finiszu – gorycz, tatarak, głóg, tarnina, chili i pieprz, sól, nuty anyżu. Ciężki, ostry. Bardzo ostry cygarowy tytoń. W Polsce w ofercie: Spirit Depot.
4.5/5
28,5/28,5/28/9=94

Clarendon 1995 26YO Jamaica Edition No. 2 The Colours of Rum 65,7% (Jamajka)
26 lat leżakowania, w tym 23 lata w tropiku, 260 butelek. Słodki zapach tafii, czekolady z posypką kokosową, cynamonu, słodkiego tytoniu, śliwek w czekoladzie. W smaku cierpko, tanicznie, dużo tytoniu, skóry, anyżu, mięta, aloes, rodzynki, figi, wytrawne śliwki. Finisz bardzo długi i głęboki, tytoniowy, masa skóry, sadzy, popiołu, siarki, imbiru. Gorzko, bardzo gorzko – głóg, goryczka, piołun, chinina. I eukaliptusowa rześkość. I jeszcze ciasto drożdżowe z wiśnią, z morelą. A na sam koniec kandyzowany imbir. Niebywałe. Wspaniały rum. W Polsce w ofercie: Wealth Solutions.
5/5
28,5/29,5/30/9,5=97,5

Colon Salvadoreno Coffee Infused 55,5% (Salwador)
Rum Ron Colon to połączenie mieszanki rumów z zimnym naparem z kawy bourbon z regionu El Ciprés, uprawianej na wysokości 1700 m n.p.m. obok słynnego wulkanu Santa Ana w Salwadorze. W skład tego rumu wchodzą: sześcioletni rum salwadorski destylowany w kolumnie, produkowany przez destylarnię Licorera Cihuatán, młody jamajski rum destylowany w alembikach z destylarni: Worthy Park, Hampden i Monymusk oraz trzyletni jamajski rum destylowany w alembiku przez Worthy Park. Zapach espresso i bardzo dobrego, estrowego jamajskiego rumu, nuta bananów, papai. W smaku jest kawa, jest fermentujący ananas, mango, papaja. Mocne. Finisz pełny espresso, wytrawny, cierpki, tytoniowy, gorzkie banany, głóg, tatarak, miód, mocny jamajski estrowy rum. W Polsce w ofercie: Pinot Wine & Spirits.
5/5
28,5/29/29/9=95,5

Dictador 2 Masters Carlos I Vintage 1980 44% (Kolumbia)
Zapach pełen skóry, rodzynek, suszonych śliwek, słodkiego tytoniu, ale też bardziej wytrawnego tytoniu, suszonych wiśni, suszonej moreli, pigwy. Są też delikatnie nuty słone i wędzone, a do tego lukrecja. Smak bardzo słony, solankowy, lukrecjowy, anyż, skóra, tytoń, zioła. Ani odrobiny słodyczy – rum w smaku słono-wytrawny. W finiszu powracają rodzynki, suszone wiśnie, śliwki, żurawina, jest też czekolada z pieprzem, jest bardzo, bardzo dużo soli. W Polsce w ofercie: Stock.
5/5
29/28/29/9=95

Dictador Episodio I 1999 21YO 41% (Kolumbia)
Butelkowanie w 2021 roku, amerykański dąb. Zapach wiśni, starych mebli, lekko octany, kawa, anyż, polne zioła. W smaku pomarańcze, drożdże, lukrecja, imbir, cynamon, dużo słodkich bakalii. Bardzo słodkie pomarańcze w finiszu i dużo tytoniu, nuty ziołowe i korzenne, harmonijny balans między słodyczą a rozgrzewającą korzennością. W Polsce w ofercie: Stock.
4.5/5
28/28/27,5/9=92,5

French Antilles Grand Arome 2021 57% (Reunion)
Zapach pełen tropikalnych owoców, ananasów, papaji, mango, marakuji – przejrzałych, już fermentujących. W tle nuty popiołowe, tytoniowe. Smak słodko-cierpki, nieco korzenny, słodki owocowy tytoń, skórki jabłek. Masa ananasa w finiszu i mango. Cierpkość, kwaśne śliwki, renklody. W Polsce w ofercie: The Last Port.
4.5/5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Hampden 1992 29YO Jamaica HD Edition No. 5 The Colours of Rum 58,1% (Jamajka)
250 butelek, leżakował 29 lat w jednej beczce. Zapach: mango, marakuji, bananów, chlebowca, kwaśne zapachy fermentacji, nafta, tytoń, popiół. Smak ciężki, oleisty, dużo tropikalnych owoców – ananas, mango, marakuja, sól, czarne oliwki. W finiszu jest tłusto, oleiście, dużo oliwek, kwaśne kiszone limonki, chlebowiec, fermentujący ananas, sól, fistaszki. W Polsce w ofercie: Wealth Solutions.
5/5
28,5/29,5/29/9=96

Karukera Rhum Vieux Double Distillat 2008×2013 45,2% (Gwadelupa)
Rum z 2008 roku z soku z trzciny cukrowej, który leżakował osiem lat w beczkach z francuskiego dębu oraz rum z 2013 roku z melasy, który leżakował trzy lata w beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach z jednej strony słodki (soczyste ananasy), z drugiej wytrawny (tytoń, skóra), do tego nuty korzenne – cynamon. I jeszcze suszone wiśnie, śliwki. Smak bardzo cierpki, potężny – sól, pieprz, kardamon, zioła, śliwki, banany, ananasy. Wędzone śliwki i jeszcze rodzynki. Finisz bardzo bakaliowy, dużo orzechów włoskich, dużo migdałów, śliwki, marcepan, wędzone owoce. Goryczka głogu, jarzębiny. Ciekawy, bardzo złożony rum. Brak polskiego dystrybutora.
4.5/5
28,5/28/28/8,5=93

Papalin 7YO Only Pot Still 47% (Jamajka)
Mieszanka siedmioletnich rumów melasowych z destylarni Hampden i Worthy Park, z beczek po bourbonie i sherry. Zapach nafty, syropu wiśniowego, czereśni, śliwek wędzonych, gnijących bananów, mango, dopalającej się szczapy drewna. Smak bardzo cierpki, masa wiśni, tytoniu, limonka, sól, dużo leśnych jagód. Finisz słony, solankowy, wodorosty, jagody, żurawina. W Polsce w ofercie: The Last Port.
5/5
29/28,5/29/9=95,5

Quinta de Fontã Grogue 45% (Wyspy Zielonego Przylądka)
Grog produkowany na Wyspie św. Mikołaja (São Nicolau), należącej do archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Mają tam uprawy trzciny cukrowej, robią grog ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny, według lokalnych receptur, w tym także starzony. Cudowny zapach bananów, papai, mango. Czysty, rześki, nuta śliwkowa, octanowa, fermentacyjna. W smaku są zielone banany, ananas, lekko nuty karmelu, cynamonu i kokosa, kakao, do tego kiszone ogórki, masa nut fermentacyjnych. Jest w tym rześkość rolniczych rumów, jak clairin z Haiti. Finisz dość ostry, cynamonowy, sporo bananów, fermentujący ananas. Brak polskiego dystrybutora.
4.5/5
27,5/28/27,5/8=91

Sajous Vieux 4YO Lustau Oloroso Casks 56,7% (Haiti)
Destylarnia Sait Michel de l’Attalaye. W listopadzie 2017 roku napełniono beczki z piwnic Lustau po sherry oloroso i pedro ximenez. Zabutelkowano w sierpniu 2021 z mocą 56,7%. Bardzo intensywny zapach: nafta, kiszonki, kakao, kawa, vinegar śliwkowe, marynowana pietruszka. Smak ostry, tytoniowy, kwaśne winogrona, fermentowane rodzynki, figi, wytrawna czekolada z rodzynkami, śliwki w occie, cynamon. Ależ tu dużo się dzieje. W finiszu są: cykoria, szparagi, wędzenie, wędzone szparagi w octowej zalewie, dym, miód leśny, anyż. W Polsce w ofercie: The Last Port.
5/5
29/28,5/29/9=95,5

solSoledade Rum Ipé (Brazylia)
Rum melasowy, leżakowany w beczkach z tropikalnego brazylijskiego drewna ipé. Zapach słodki, miód, śliwki, placek ze śliwkami, banan. Smak pieprzno-słodki: miód z pieprzem, imbir, cynamon. Finisz średnio długi, pikantne nuty – chili, czekoladowa słodycz, smażone banany, śliwki, egzotyczne drewno. Brak polskiego dystrybutora.
4/5
26/25/27/8=86

Wolf & Oak Rum Double Aged No 1 58% (Polska)
Rum wydestylowany w Polsce przez Michała Płucisza w jego alembiku ze sprowadzonej z Zanzibaru melasy. Najpierw leżakował w mocno wypalonej beczce z dębu europejskiego w piwnicach Klasztor Kanoników w Żaganiu, potem w beczce po słodkim białym winie z Winnicy Sagnum. Wypuszczonych zostało 77 numerowanych butelek dla Łukasza Kudły. Zapach przyjemny, bardzo mineralny i nieco naftowy, przypomina stare rieslingi. Coś jakby pomiędzy rumem agricole, a ciężkim melasowym rumem z Jamajki. Są w zapachu: banany, ananas, śliwki, truskawki, maliny, wiśnie, tafia, syrop melasowy. Jest też popiół i ziemistość. W smaku cierpkie, wytrawne, skórzaste, sporo tytoniu, naftowość, bardzo estrowy. Jest też sól, a z bardziej rześkich nut – mięta i kwaśna wisienka. W finiszu czuć moc alkoholu, jest słono, kwaskowo i słodko zarazem – poza solą jest skóra, tytoń, sok z wiśni i syrop z wiśni, do tego anyż, lukrecja, sadza i imbir. Długi finisz. Zaskakująco bogaty jak na bardzo młody wiek, pokazuje potencjał samej fermentacji i destylacji melasy, gdyż większość estrowych, mocnych nut pochodzi z alkoholu, nie z procesu leżakowania.
4.5/5
27,5/27,5/26,5/8=89,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.