Nominowane whisky blended 2024

W 2024 roku oceniliśmy 2290 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2024 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane alkohole w kategorii whisky blended. Spośród łącznej liczby próbowanych 130 pozycji w tej kategorii w 2024 roku wyróżniliśmy 10. Kolejność losowa.

Malts of Islay 34YO Mission Gold Murray McDavid (41,1%)

Mieszanka Bowmore i Laphroaig, beczka ponownego napełnienia po sherry, finiszowana w beczce pierwszego napełnienia po sherry oloroso. Butelkowanie 2023, 626 butelek. W zapachu dużo wosku, nuty medyczne, bandaże, zioła, gencjana, wypieczona skórka chleba. Smak ziołowo-apteczny, syrop, jest lekka, torf schowany. W finiszu jest lekko, wosk, zioła, wrzosy, skórki jabłek.
W ofercie: M&P

4.5/5

26,5/26,5/27/7,5=87,5

Hibiki Japanese Harmony Master’s Select (43%)

Zapach słonego ciasta ze śliwką, z wiśnią, gruszki w occie, delikatny dym, wypieczona skórka chleba, dojrzałe jabłka. W smaku bardzo delikatna, elegancka, ciasto z budyniem waniliowym, crème brulée, crema catalana. Finisz bogaty – zioła, cierpkie owoce, kwaskowe jabłka, wiśnie, tytoń, biały pieprz.
W ofercie: Stock Polska

4/5

27/27/28/8=88

John Walker & Sons 28YO Bicentenary Blend (46%)

Kupaż powstał w 2020 roku, z okazji dwusetnych urodzin marki Johnnie Walker. Za zestawienie whisky odpowiadał Jim Beveridge, który wykorzystał m.in. beczki z zamkniętych destylarni: Cambus, Pittyvaich czy Port Ellen. Zapach bardzo intensywny – jest dużo owoców sadu – jabłka, zielone jabłuszka, gruszki, morele, poza tym suszone owoce, ale też wyraźna torfowość. W ustach słodycz zmieszana z goryczką – słodkie i gorzkie jabłka, jarzębina, głóg, rokitnik, nuty anyżu, słoność, lukrecja. Finisz jest zaskakująco wręcz gorzki, pozostaje w ustach posmak piołunu, głogu, także igliwia, zielonych szyszek, dymu i wrzosów, także gorzkich skórek curaçao.
W ofercie: Diageo

5/5

28,5/28,5/29/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Burnside 22YO 1996 Best Whisky Market (51,7%)

Burnside to teaspooned whisky, nazwa handlowa destylarni Balvenie dla ich single maltów „skażonych” niewielką domieszką Glenfiddich, by niezależny bottler nie mógł ich butelkować pod marką destylarni. Tak od lat działa William Grant & Sons z whisky ze swoich destylarni. Dzięki temu za dobre pieniądze można kupić bardzo dobrą whisky, która jest jak single malt, ale wedle definicji jest blended malt. Wypuszczono 159 butelek, bardzo owocowy: jabłka, gruszki, morele, kwiaty, miód, zioła. W smaku cierpkie jabłka, delikatna ziołowość, miód, cytryna, imbir. Finisz rozgrzewający i kwaskowy, dużo imbiru.
W ofercie: Best Whisky Market

4.5/5

28/28/27/8,5=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Nagahama Roman Pure Malt 8YO (47%)

Whisky zestawiona w Japonii ze szkockich destylatów. W zapachu słodki słód, śliwki, gruszki, morele. W smaku cierpkie jabłka, gorzkawe jabłka, morele, słód. W finiszu lekka słoność, słód, melon, słodka gruszka, śliwki ume.
W ofercie: Prime Brands

4.5/5

26/26,5/26,5/7,5=86,5

Whistler Dark Symphony (43,14%)

Edycja limitowana z 2023 roku, z destylarni Boann, mieszanka trzykrotnie destylowanej whiskey malt (20%) oraz grain (80%). Początkowo whisky dojrzewała przez 3-4 lata w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, a następnie przez co najmniej 12 miesięcy w beczkach N.E.O.C (New Era Oak Cask) po koniaku VSOP. Klepki beczek N.E.O.C są ręcznie heblowane i delikatnie tostowane, aby wydobyć pikantność dębu. Zapach jest fantastycznie owocowy i słodki – dużo malin, truskawek, żurawiny, liczi, słodki zapach malw, delikatna nuta cynamonu. W ustach słodki cynamon, poziomki, kandyzowane skórki cytryny, nuta mineralna. W finiszu dużo przypraw korzennych – cynamon, kardamon, słodka śliwka, malina i poziomka oraz słodki, karmelowy słód. Bardzo ciekawa edycja.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited

4.5/5

27,5/27/27/7,5=89

Loch Lomond 5YO 2017 (57,7%)

Torfowy blend z Loch Lomond, limitowana edycja 300 butelek – Distillery Edition #02. Zapach słodkich czerwonych owoców – czereśnie, maliny, jest też w aromacie morwa i nutka czarnego bzu, pomarańczowego miodu, wyraźna dymność. W smaku dużo wosku, słoność, cierpkie wiśnie i słodkie czereśnie, biała porzeczka. Finisz cierpki, torfowy, lekko dymny, nuty cytrusów, dużo soli, biały pieprz, mięta.
Brak w Polsce

4.5/5

26/27/26,5/7,5=87

King of Casks 27YO 1996 Murray McDavid Mission Gold (47,1%)

Technicznie blended malt, w praktyce to stara Balvenie z odrobiną Glenfiddich (tea spooned malt). Po latach spędzonych w beczkach po bourbonie, była finiszowana aż trzy lata w beczkach po portugalskiej brandy z regionu Douro, a konkretnie z piwnic Caves de Murça. Zestawiona z trzech beczek, z których finalnie wyszło 706 butelek. W aromacie mamy nuty nektarynek, pomarańczy, mandarynek, słodko-kwaskowych jabłek, śliwek, moreli – jest bardzo przyjemnie owocowo. Jest też lekka nutka słodkiej mąki, albo słodkiego ciasta z suszonymi morelami. W ustach jest cierpkość, jest dużo tytoniu, jest delikatna słoność, a poza tym masa owoców – gruszki williams, malinowe jabłka, czereśnie, wiśnie, ale też melon, papaja. Finisz cierpki, taniczny, nieco ziemisty, dużo kwaskowych jabłek, renklody, mirabelki, nuty tytoniu, hibiskusowej herbaty.
W ofercie: M&P

5/5

28,5/29/29/8,5=95Aqua Vitae rekomenduje

Royal Salute 21YO Harris Reed (40%)

Blend stworzony we współpracy z Harrisem Reedem, artystą i projektantem Harris Reed dołączył do master blender Sandy Hyslop, by wspólnie stworzyć profil tej edycji. W porównaniu z klastyczną Royal Salute 21YO mamy tu większy udział leżakującej w beczkach po sherry whisky z destylarni Braeval, a także dojrzewającej w amerykańskim dębie whisky Glenburgie. Aromat jest dziwny, mniej poukładany niż w klasycznej mieszance Royal Salute – jest ziemistość, soda, pestki jabłek, orzech laskowy, ale też dużo owoców typowych dla marki: morele, słodkie czerwone jabłka, mirabelki. W ustach oleista i słodka – toffi, ale też nuty gorzkich pomarańczy, gorzkich wiśni, do tego ziemistość, taniczność, zielony orzech włoski. Finisz wyrazisty, kwaskowo-taniczny, kumkwat, kwaśna śliwka, tytoń, skóra, ale też rodzynki, wanilia, lekka nutka korzenna, cynamonowa.
W ofercie: Wyborowa Pernod Ricard

4.5/5

28/28/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

King & Mouse Blended Malt Scotch Whisky 9YO (57,6%)

Edycja limitowana – tylko 235 butelki dla baru King & Mouse w Wilnie. Whisky była finiszowana przez półtora roku w beczkach po litewskim winie z czarnej porzeczki i z aronii z winiarni Roskala. Główny składnik blendu to Benriach. Aromat lekko dymny, wędzonych śliwek, wędzonego słodu, gorzkiej i cierpkiej aronii, porzeczki. W ustach bardzo dużo słodu, słodycz, słodka poprzeczka, gorzkość, taniczność, korzenność, zioła i węgiel też. Finisz słony, medyczny, owoce porzeczki.
W ofercie: Team Spirit Whisky

4.5/5

28,5/28/28/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.