Japońska marka Nikka w trzecim i ostatnim wydaniu swojej serii Discovery skupiła się na różnorodności whisky single grain. Wydanie Nikka Discovery 2023 to mieszanka whisky zbożowych z czterech destylarni należących do Grupy Asahi: Miyagikyo, Nishinomiya, Moji i Satsumatsukasa. Linia Discovery powstała w związku 90. rocznicą powstania marki Nikka.
Linia obejmuje whisky z 2022: Yoichi Single Malt Non-Peated i Miyagikyo Single Malt Peated, a także z 2023: Yoichi Single Malt Aromatic Yeast i Miyagikyo Single Malt Aromatic Yeast.
Nikka The Grain Whiskey (48% ABV) wykorzystuje whisky z flagowej destylarni Miyagikyo marki, ale też po raz pierwszy marka użyła destylatów zbożowych od producentów shochu Moji Distillery i Satsumatsukasa Distillery. Są tu destylaty słodowe z kolumny Coffey, a także z kukurydzy i żyta. Na całym świecie dostępnych jest 20 tys. butelek. Polskim dystrybutorem jest M&P.