15 lipca odbyła się degustacja w cyklu Mocny Poniedziałek, spotkanie z Glasgow Distillery. To pierwsza od stu lat nowa destylarnia w Glasgow, firma powstała w 2012 roku, założona przez Liama Hughesa, Iana McDougalla i Mike’a Haywarda. Pierwszą single malt zabutelkowali w 2018 roku. Do spróbowania było pięć ich whisky single malt, a degustację prowadził Sebastian Bunford-Jones, który opowiedział o metodach fermentacji, destylacji i starzenia w Glasgow Distillery. Polskim importerem marki jest ML Spirits.
W 2014 roku zainstalowano pierwsze destylatory – 500-litrowy miedziany alembik nazwany Annie z hełmem do infuzji pary i 6-półkową kolumną. Początkowo robili Makar Gin i wódki G52, a w 2015 roku po dodaniu nowych alembików zaczęli też destylować whisky. Gorzelnia znajduje się w Hillingdon Business Park na zachodzie miasta. W 2018 roku zadebiutowała ich pierwsza własna single malt Glasgow 1770 Release No.1 w ilości 5000 butelek, które rozeszły się w 48 godzin. To podwójnie destylowany, nietorfowy single malt, dojrzewający w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie i finiszowany w dziewiczym białym dębie amerykańskim, który obecnie jest w core range jako Glasgow 1770 Original. Nazwa nawiązuje do daty, kiedy powstała pierwsza destylarnia w Glasgow – Dundashill. 1770 Glasgow Single Malt 2019 Release była pierwszą whisky single malt z Glasgow od 1902 roku. Potem kolekcję 1770 uzupełniły single malt torfowa oraz trzykrotnie destylowana. Do leżakowania wykorzystano beczki po bourbonie oraz beczki z dziewiczego dębu. Obecnie trzon oferty to: 1770 Original, 1770 Peated i 1770 Triple Distilled, do tego dochodzą edycje limitowane, jak np. wypuszczone w 2023 roku z mocą beczki: 1770 Triple Distilled Cognac Cask Finish, 1770 Peated Tokaji Finish i 1770 Golden Beer Cask. Robią też blended malt whisky Riot Vat no. 6, której trzon stanowi ich własna whisky oraz kolekcję rumów Banditti.
Źródłem wody dla destylarni jest Loch Katrine. Glasgow Distillery korzysta z brytyjskiego jęczmienia. Do edycji peated poziom natorfienia wynosi 50 ppm, torf jest z Highlands o wrzosowym profilu. Wyposażenie destylarni sprowadzono z Niemiec, przygotowała je na zamówienie firma Carl. Stalowa kadź zacierna ma pojemność 9000 l. Mają osiem stalowych kadzi fermentacyjnych o pojemności po 5000 l, używają dwóch rodzajów drożdży, fermentacja trwa 72 godziny po których uzyskują 8% alkoholu. Po fermentacji brzeczka jest rozdzielana pomiędzy dwa alembiki wash still po 2500 l. Oryginalnie w 2014 roku zainstalowano jeden, ochrzczony imieniem Tara, a w 2019 roku zainstalowano jego replikę z imieniem Margaret. Pierwsza destylacja trwa 6 godzin i uzyskuje się 20-25% alkoholu. Kolumny spirytusowe też są dwie po 1500 l, nazwane Mhairi i Frances (druga dodana w 2019 roku). Druga destylacja trwa pięć godzin. Spirytus odbierany jest w przedziale 72-63%, a w przypadku torfowej whisky destylacja jest dłużej ciągnięta by uzyskać większą oleistość – 72-57%. W przypadku trzykrotnej destylacji odbierają z mocą 75-81%. Beczki kupują w zakładzie Kelvin Cooperage i napełniają z mocą 63,5%. Przy destylacji na stałe pracuje siedem osób, jedna osoba zajmuje się beczkami. Łącznie firma zatrudnia 18 osób.
Glasgow 1770 Triple Distilled (46%)
Beczki po bourbonie i virgin oak. Zapach słodu, kwiatów, bardzo delikatny, dojrzałe śliwki, słodkie, soczyste gruszki williams, morele, liczi i słodka skórka pomelo. W smaku dużo słodu, tłuste, oliwkowe, gorzkie migdały, gorzkie jabłka, pestki jabłek, pestki gruszek, morele, ciasto z rodzynkami. W finiszu grejpfrut, gorzka pomarańcza, cytryna, gorzkie jabłka, pieprz ziołowy.
26,5/26/26/7=85,5
Glasgow 1770 The Original (46%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie i virgin oak. Bardzo przyjemny owocowy zapach – cytryny, pomarańcze, gruszki, morele, brzoskwinie, jabłka, kwiaty. W ustach tłusta, słodowa, nuta kakao, czekolady z cytryną, jest też cierpkość: kwaśne śliwki, gruszki, kwaśne winogrona. W finiszu kwiatowość, muszkat, papierówki i sporo waniliowo-czekoladowej słodyczy, solony karmel i delikatna pieprzność, anyż.
26,5/26,5/26/7=86
Glasgow 1770 Peated (46%)
Beczki virgin oak i finiszowanie przez rok w beczkach po sherry pedro ximenez. Bardzo przyjemny zapach: masa wędzonych wiśni, wędzone śliwki, susz wigilijny, barbecue i wosk. W ustach wędzone śliwki, suszone śliwki, bigos, wosk. W finiszu: bigos z wędzonką, kiełbasą i śliwkami, sól, wosk, kit pszczeli, bardzo smaczne i oryginalne.
26,5/27/26,5/7=87
Glasgow 1770 Manzanilla Sherry Cask Batch 1 Cask 18/2018 (59%)
Beczki pierwszego napełnienia po bourbonie i virgin oak, potem przelane do beczki butt pierwotnie po sherry manzanilla, potem napełnionej jeszcze raz torfową whisky. Edycja liczy 813 butelek. Destylacja w maju 2018, napełnienie w czerwcu 2023. Zapach: tiramisu, mokka, espresso, czarna czekolada z czerwonym pieprzem, nuty wędzonych wiśni, wędzonych śliwek, dymu – torf jest wyczuwalny, ale bardzo przyjemnie połączony ze słodyczą i owocowością. W smaku wędzony owczy ser, oscypek, powidła śliwkowe, lekka pieprzność, słoność, nuty maślane. W finiszu cierpkość, taniczność – skóra, sporo słoności, pieprz i ziele angielskie, suszone skórki jabłek. Ciekawa, bogata edycja.
27/26,5/27/7,5=88
Glasgow 1770 The Original Cask Strength Batch 1 (61,3%)
Przez ponad trzy lata leżakowała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a potem sześć miesięcy w virgin oak. Edycja liczy 750 butelek, zlano zawartość trzech beczek. Zapach bardzo słodki – mleczna czekolada, wanilia, kakao, karmel, słodka śmietanka. W ustach dużo słodu, ziarnistość, kakao, czekolada ze śliwką, z rodzynkami i lekko pieprzność. W finiszu nuty korzenne – pieprz, ziele angielskie, lekko słoność, kwaskowe i gorzkie jabłka, nuty ściągające, kwaśne winogrona.
26/26,5/26,5/7,5=86,5