14 lipca odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustacja sześciu nowych okowit z gorzelni Podole Wielkie. Gośćmi wydarzenia byli odpowiadający za markę Michał Paszota i Bartek Salamaga.
Patronem rocznika 2024 okowit Podle Wielkie jest Stanisław Damps, jego podobizna jest na etykietach. Pan Stanisław pracuje w gospodarstwie Podole Wielkie od 18 lat. Odpowiedzialny za sadzenie i zbiór ziemniaków, siew zbóż, jest również opiekunem warsztatu.

Podole Wielkie Okowita Pszenica Findus 2024 (43%)
Findus, to odmiana, którą cechuje dużo odczuwalnej w smaku słodyczy, jest to pszenica ozima, wyhodowana w Polsce, bardzo lubiana przez piekarzy. Z gliniastej gleby, pole Za Ogrodami. W aromacie mąka, czekolada, słodki wafelek, polne kwiaty, rumianek, mlecz. W ustach tłusta, oleista, uprażone ziarno, kawa, słodkie śliwki, słodkie brzoskwinie, słodki wafelek z kakao. W finiszu cierpkość i słodycz, suszone morele, śliwki, uprażone ziarno, lody waniliowo-kakaowe, chleb.
26,5/26,5/26/7,5=86,5

Podole Wielkie Okowita Jęczmień Concerto 2024 (43%)
Concerto to odmiana jęczmienia jarego, dwurzędowego, bardzo popularna w Europie, zwłaszcza w produkcji słodów. Gleba gliniasta, pole Bogucki. W aromacie ciemny chleb, pumpernikiel, czekolada, gruszki, ciemne słodowe piwo, suszone morele. W ustach tłustaa, oleista, dużo słodyczy, ale też gorzki chleb, pumpernikiel, nuta kawy. W finiszu piwo karmi, dużo słodyczy, przyprawy korzenne, piernik, kawa z mlekiem.
28/28,5/28/8=92,5

Podole Wielkie Okowita Żyto Serafino 2024 (43%)
Serafino to hybryda, odporna odmiana żyta ozimego. Gleba piaskowa, pole Kiszka. Słodki aromat słodu, nuta korzenna, kardamon, ale też rodzynkowa słodycz, kawa, kakao, masło orzechowe, prażone ziarno. W smaku suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, lekki pieprz, ziele angielskie, kardamon, słodki piernik. W finiszu oleistość, olej rzepakowy, pieprz, słodka mąka, rodzynki, zaskakująca piwna nuta.
29,5/28,5/28,5/8=94,5

Podole Wielkie Okowita Gryka 2024 (43%)
Bardzo limitowana edycja, niewiele ponad 500 butelek. Gryka rosnąca na lekkiej glinie, pole Dymitra. Aromat słodki, oleisty, miodowy, waniliowy, ale jest też nuta jakby… rzodkiewki. W smaku oleiste, tłuste, warzywne, cierpkie, nawet gorzkie, trawiaste i mineralne. Długi finisz, pełen gryki, kaszy gryczanej, ale też słodki, lukrowy.
28,5/27/28/8=91,5

Podole Wielkie Okowita Ziemniak Brooke 2024 (43%)
Brooke to odmiana ziemniaka jadalnego średniowczesnego, pochodząca z Wielkiej Brytanii. Gleba gliniasta, pole Wolinia. Aromat lekki, ziemisty, słodki, krochmalowy, skrobiowy. W ustach delikatne, kremowe, waniliowe, ziołowe, pieczone słodkie ziemniaki, skrobia, nuta kardamonu. Finisz długi, wyrazisty, skrobiowy, korzenny, oleisty, słodko-cierpko-gorzki.
26/26,5/26,5/7,5=86,5

Podole Wielkie Okowita Ziemniak Brooke 2024 Alter Ego (43%)
Krótsza fermentacja w wyższej temperaturze niż dla wersji klasycznej okowity ziemniaczanej. Gleba gliniasta, pole Wolinia. Aromat słodki, skrobiowy, mocno ziemniaczany, zielone ogórki, goryczka. W smaku delikatne, lekko słodkie, warzywne, ziemiste, ziarniste, oleiste, słonecznik i goryczka. Finisz słodko-skrobiowy, ziemisty, gotowane ziemniaki, lekka goryczka, oleistość, oliwki, słonecznik.
28/27,5/27,5/8=91