Przy produkcji BenRiach Peated Quarter Cask użyto zatorfionego słodu jęczmiennego. Jak rekomenduje producent, trunek stanowi bombę torfowo-owocową – intensywnie dymna, torfowa, zielone gruszki, nektarynki, dębina, wanilia, szczypta białego pieprzu z ostrymi akcentami o finiszu dymnym. Leżakowała w małych beczkach typu Quarter Cask, butelkowana z mocą 46%. Destylarnia Glenglassaugh wypuściła dwie nowe whisky: Octaves Classic i Octaves Peated. Whisky dojrzewała w beczkach octave – mała beczka o pojemności 46-50 l, która wykonana jest z klepek z używanych wcześniej beczek. Octaves Classic nie była filtrowana na zimno, butelkowana o mocy 44%. Według producenta ma aromat skórki z zielonego jabłka, żółtych śliwek z nutami wanilii i pikantnymi, o finiszu słodkim, słodowym. Octaves Peated też ma moc 44%, nie była filtrowana na zimno, smak śliwek greengage, czarnego pieprzu i delikatnego torfowego dymu.