Nowi na Warsaw Spirits Competition – hBp-Likvor

W tegorocznym konkursie Warsaw Spirits Competition debiutuje producent nalewek z Pniew, firma hBp-Likvor. Aktualnie w ofercie mają dwa produkty: Likier z Derenia 22,2% i Nalewka z Derenia Jadalnego 34,8%, twórcą receptur jest Jan Budka.

W lipcu 2019 roku firma otrzymała dofinansowanie unijne na wdrożenie autorskiej technologii produkcji nalewek, umożliwiającej wytwarzanie znacząco ulepszonych produktów. Technologia ta powstała w wyniku prac badawczo-rozwojowych przeprowadzonych przez spółkę w konsultacji z Uniwersytetem Przyrodniczym oraz firmą IP System Technologia Sp. z o.o. Wynikiem tych prac była istotna modyfikacja tradycyjnego procesu produkcji nalewek, polegająca w szczególności na wprowadzeniu procesu mrożenia owoców przed maceracją, opracowaniu prototypu zbiornika, w którym za mieszanie odpowiada system przepływowy, a nie, jak w sposobie tradycyjnym, mieszadła mechaniczne oraz wdrożeniu wstępnej filtracji maceratu. Wskazane procesy zostały przeprowadzone zgodnie z pomysłem spółki oraz wdrożone w oparciu o nowe konstrukcje urządzeń, które opracowano w ramach prac badawczych. W wyniku zastosowania w praktyce produkcyjnej opracowanych założeń technologicznych, możliwe jest zaoferowanie znacząco udoskonalonych nalewek pod względem smakowym, sensorycznym i odżywczym. Aby wdrożyć nową technologię, stanowiącą wynik prac B+R, niezbędny był zakup środków trwałych, które, wraz z opracowanymi przez firmę hBp-Likvor konstrukcjami, stworzyły własny, autorski ciąg technologiczny.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.