Wśród firm debiutujących w konkursie Warsaw Spirits Competition jest szkocka destylarnia z odległej Wyspy Harris. Wyspa jest częścią Hebrydów zewnętrznych i po gaelicku nazywa się Na Hearadh. Właściwie są to dwie połączone wyspy – Lewis & Harris. Mają one ponad 2000 km kw. i ponad 21 tys. mieszkańców, zasługują zatem na własną whisky. W konkursie WSC 2024 poza whisky do oceny jurorów trafił też gin z Isle of Harris.
Destylarnia whisky na wyspie Lewis & Harris, powstała w 2015 roku, pierwsze beczki – po bourbonie Buffalo Trace – napełnili w 2016. Ulokowani są w Barbet, zatrudniają 20 osób. Zakład wyposażony jest w kadź zacierną o pojemności 1,2 tony, osiem kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i dwa alembiki włoskiej konstrukcji – 7000 i 5000 l. Fermentacja trwa 72-96 godzin. Rocznie mogą produkować 300 tys. butelek whisky. Robią też świetny gin, do którego wykonania używane są m.in. wodorosty zebrane na nabrzeżu Harris. Zakład jest otwarty dla zwiedzających. W 2024 roku zadebiutowała ich marka The Hearach. Hearach to po gaelicku mieszkaniec Wyspy Harris. To whisky bardzo delikatnie torfowa, o natorfieniu słodu 12-14 ppm. Leżakowała w beczkach po bourbonie, sherry oloroso i wytrawnej sherry fino. Zapach słodu, miodu, brzoskwini, moreli, dyni, słodkich polnych kwiatów. Smak dyniowy, lekko słony, delikatnie dymny. W finiszu: miód, dynia, pigwa, pomarańcza, cytryna, bardzo delikatna dymność.