30 września odbyło się kolejne spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek. Tym razem gościem był Stanisław Smarduch, master distiller i współwłaściciel rodzinnej Smarduch Family Distillery. Opowiedział o nowej destylarni w Grodkowie, o produkcji, surowcach i recepturach.
W Grodkowie Stanisław Smarduch uruchomił we wrześniu 2024 roku własną destylarnię, wyposażoną w zrobiony na zamówienie aparat niemieckiej firmy Adrian Edelbrände. Jest tu zbiornik z miedzi o pojemności 300 l, kosz na botaniki, trzypółkowa kolumna. Ogrzewanie parowe, ręczne sterowanie parą, ręczny odbiór destylatu. Uzyskiwany destylat to 74% po destylacji alembikowej i do 84% po przepuszczeniu przez kolumnę trzypółkową. Zakończono też remont pomieszczeń, które zostaną zaadoptowane m.in. na leżakownię.
Smarduch Family Distillery w Grodkowie to także marka Nalewki Kresowe. Ich receptury komponują dwa pokolenia rodziny Smarduch, od lat 90. XX wieku, według starych rodzinnych receptur. Dojrzewają w beczkach lub szklanych gąsiorach, elegancko butelkowane w pojemnościach: 100, 200, 500 i 700 ml, wielokrotnie nagradzane. Nalewki i destylaty wytwarzane są wyłącznie z naturalnych składników takich jak: owoce, zioła, przyprawy korzenne, miody. Produkcja odbywa się ręcznie, a gotowe trunki leżakują w szklanych gąsiorach lub drewnianych beczkach. Smak nalewek wzbogacamy jest naturalnymi przyprawami takimi jak cynamon, goździki, anyż, kardamon itp.
Okowita z Gruszek Williams (41%)
Gruszka Williams z sadu obok Nysy, od gospodarza. Wypestkowana gruszka, fermentowana bez wody i cukru ok. 6 miesięcy, destylowana trzykrotnie w 2023 roku. Ładny, słodki zapach bardzo dojrzałej gruszki, w tle morela, nektarynka, nuta miodowa, konfitura gruszkowa. W smaku dużo słodkiego soczystego owocu, pulpa gruszkowa, ale troszkę też nut gorzkich. I tak samo w finiszu, gdzie jest mieszanka słodkich, kwaskowych, gorzkich gruszek, dżemu gruszkowego i lekka goryczka.
[stars=4,5]
27/26,5/26/7,5=87
Rzemieślnicza Okowita Jabłkowa z Jabłek Bio (45%)
Jabłka odmiany idared z sadu ekologicznego z certyfikatem BIO z okolic Wrocławia. Fermentacja trwała ok. 10 miesięcy, bez pestek. Zapach słodko-cierpki, pudrowy – lekkie jabłka, kwitnący sad z młodymi jabłonkami, jest też nuta wiśni, czereśni, marcepanu. Smak bardzo delikatny, mało słodyczy, mało cierpkości, czysty przecierany miąższ jabłek. Nie czuć mocy 45%, finisz jest długi, ale delikatny, czysty jabłkowy z lekką goryczką pesteczek, kwaśne jabłka.
24,5/26/26,5/7=84
Smarduch Rzemieślnicza Śliwowica (45%)
Śliwki węgierki z sadu na Wzgórzach Trzebnickich. Fermentowana śliwka oddzielona od pestki. Sama pulpa, bez dodatku wody i cukru. Fermentacja trwała ok. 6 miesięcy, na butelkę poszło 12 kg śliwek. Zapach bardzo przyjemny, śliwkowy, słodka nutka marcepanu, migdały, kwaskowe rajskie jabłuszka, delikatna ziemistość. Smak wytrawny – czuć dobre soczyste śliwki, morele, lekka goryczka. Finisz rozgrzewający i długi, dużo cierpkich śliwek, gorzkie śliwki, lekka słoność, ziemistość.
[stars=4,5]
27/27/27,5/7,5=89
Brandy Jabłkowe (45%)
Dwa lata leżakowania, edycja limitowana, tylko 270 butelek. Alkohol najpierw trafił do beczki akacjowej, w której wcześniej leżakowała nalewka pigwowa, a następnie do beczki z amerykańskiego dębu, w której wcześniej leżakowała nalewka z czarnej porzeczki. Zapach intrygujący – słodkie i cierpkie owoce, śliwki, kwaśne jabłka, ale też porzeczki, czy agrest. Zwłaszcza czarna porzeczka jest tu mocno wyczuwalna i daje słodko-cierpkie, bardzo przyjemne nuty. Są też aromaty miodu, wyraźnie pigwy. W ustach cierpka, z charakterem – agrest, porzeczka, kwaskowe jabłka, renklody, ale też tytoń. Są nuty waniliowe, bakaliowe, ale też kwaskowych pomarańczy. Mimo wyczuwalnej mocy alkoholu jest w strukturze jak wytrawny likier. W finiszu wciąż dominuje porzeczka, jest nutka korzenna, jakby ziela angielskiego, imbiru. Rozgrzewa. Bardzo ciekawa propozycja.
[stars=4,5]
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Duch Kniei Starzony w beczce po Pineau des Charentes (33%)
Powstaje w wyniku połączenia orzecha włoskiego z 32 ziołami i przyprawami korzennymi. Leżakowany przez ok. 3 lata w beczce po Pineau des Charentes. Wydany w jedynie 610 egzemplarzach jako Single Cask. Intensywny zapach zielonego włoskiego orzecha, w tle ku zaskoczeniu marchew, gotowana pietruszka, lubczyk, kostka rosołowa, liść laurowy, wędzone śliwki, anyż. Smak taniczny, ziołowo-owocowo-orzechowy: sok wiśni, orzech włoski, majeranek, lekko sól. Za to w finiszu jest sporo miodu, rodzynek, suszonych moreli, orzechy, tarnina, zioła prowansalskie.
[stars=4,5]
29/27,5/27,5/9=93
Nalewka Kresowa Cztery Pory Roku Zimowa (33%)
Na kompozycję składają się: miód wielokwiatowy, skórki pomarańczy, wanilia, kardamon, goździki, cynamon, kwiat lipy. Zapach prawdziwie świąteczny – pierników, pomarańczy, keksa, dużo cynamonu, czuć goździki, nutka kandyzowanej skórki cytryny, rodzynek. W smaku dużo pomarańczy, rodzynki, mandarynki w syropie i cynamon, kardamon i delikatny miód. Bardzo ładnie ułożone. W finiszu piernik, keks z rodzynkami, strucla, lekko imbir, kardamon, morele w syropie, pomarańcze, mandarynki. Bardzo smaczna świąteczna propozycja.
[stars=4,5]
27/27,5/28/8=90,5