Kilchoman ogłosił nową whisky, która wejdzie do stałego asortymentu, dołączając do znanych już edycji Loch Gorm, Machir Bay czy 100% Islay. Będzie to whisky z mocą beczek Kilchoman Cask Strength 57%. Aby uczcić premierę nowej whisky ambasadorzy Kilchomana wyruszają w największą w historii destylarni trasę promocyjną – odwiedzą 20 krajów w ciągu 10 tygodni, zaczynając od Szwajcarii 26 marca, a kończąc na Islay na Festiwalu Fèis Ìle 30 maja. Na trasie jest też Polska, w dniach 13-16 kwietnia odbędą się degustacje komentowane w: Krakowie, Katowicach, Starachowicach, Warszawie i Białymstoku. Tylko na trasę promocyjną przygotowana jest specjalna edycja Kilchoman Tour Edition of Batch Strength, która dostępna będzie podczas degustacji.
Kilchoman Cask Strength dojrzewała w beczkach po czerwonym winie, sherry oloroso i po bourbonie. Po dojrzewaniu dodano kilka kropli wody, aby uzyskać moc równą 57%.
Jak informuje destylarnia: „Rezultatem jest kolosalny dram, łączący naturalny dym torfowy i cytrusowy charakter Kilchomana z ciemnymi owocami, przyprawami i słodyczą solonego karmelu. Każdy, kto próbował Kilchomana w wersjach Single Cask czy Machir Bay Cask Strength, będzie wiedział w czym rzecz. Batch Strength ma wszystkie cechy charakterystyczne dla klasycznego Kilchomana: świeży, żywy dym torfowy, cytrusowa słodycz, równowaga owoców i przypraw. Jednak pod wpływem ponownie wypalonych beczek po czerwonym winie pojawia się obfitość czerwonych owoców i karmelu, a przy 57% zamiast standardowych 46% ma wagę i moc”.
„Batch Strength o mocy 57% to gigantyczna moc, ma surową intensywność, którą uwielbiam. Ale co ważne, moc ta jest równoważona delikatnością i finezją, która wynikaz naszych procesów produkcyjnych w destylarni, a także jakości beczek używanych do dojrzewania” – skomentował Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.