Nowa whisky z nadmorskiej destylarni Glenglassaugh w Highland to kolejny wypust w luksusowej serii Rare Cask, a wszystkie destylaty są w wieku 36-42 lat. Wybrano osiem beczek, które stanowią o zawartości destylatu. Wyboru dokonał master distiller Billy Walker, a butelkowania dokonano we wrześniu 2015 roku. Najstarsza beczka datowana jest na 1972 rok (nr beczki 2125) – destylat 42 letni, który zakończył leżakowanie w beczce Massandra Madeira puncheon. Jak rekomenduje producent, najpierw wybucha miód, potem ziele angielskie, pieczone jabłka, wędzone deski beczki dębiny. Dalej gruszki w syropie i delikatne ciepłe przyprawy. Najmłodszy destylat pochodzi z 1978 roku (nr beczki 118/8), a zatem ma 36 lat. W nosie i na języku, według producenta, czerwone jagody, mleczna czekolada, czarny pieprz, stara skóra, mix czerwonych owoców, wanilia, cynamon, ciepłe nuty dębiny, przyprawy i syrop imbirowy.
Pełne dane składające się na kompozycję:
1972, 42 lata, beczka Massandra Madera puncheon, 47,3%
1973, 42 lata, beczka Massandra Aleatico hogshead, 40,5%
1973, 41 lat, beczka Rum barrel, 41,1%
1974, 41 lat, beczka Rum barrel, 40,8%
1975, 40 lat, beczka Massandra Madera puncheon, 43,9%
1975, 40 lat, beczka Pedro Ximenez Sherry hogshead, 40,2%
1976, 39 lat, beczka Pedro Ximenez Sherry hogshead, 40,3%
1978, 36 lat, beczka Port hogshead, 43,6%