(Ной Араспел) ormiańska brandy, przez lata produkowana w zakładach Aratat w Erewaniu, choć w osobnej destylarni niż brandy Ararat. Jej twórcą był w 1877 roku Nerses Tairyants, zaczynano od produkcji wina, wkrótce poszerzono ofertę o brandy i tak jest do dziś. Od 1898 roku właścicielem destylarni był Nikolai Shustov, firma szybko się rozrosła, dostarczając m.in. winiaki na Kreml. W latach ZSRR firma znacjonalizowana, od 2002 roku należy do armeńskiego holdingu Multi Group, nastąpił też podział aktywów – druga destylarnie w Erewaniu, część zasobów starzonych brandy i markę Ararat przejął Pernod Ricard. Nazwa Araspel pochodzi z języka ormiańskiego i oznacza legendę. Destylat oferowany w wersjach 3-, 5- i 7-letniej, ma bursztynowy kolor ze złotymi refleksami, świeży bukiet owoców, wanilii i czekolady, w wersji pięcioletniej przełamany nieco goryczą dębowej beczki. Bardziej dostojne, a przy tym wyraźnie owocowe, są wersje: 10- i 20-letnie, ze słodkimi nutami czekolady. Pękata butelka w jakiej sprzedawana jest brandy nazywa się Baskez (Баскез). Moc – 40%. Do starzenia wykorzystywane jest drewno z francuskiego, ale też rosyjskiego i armeńskiego dębu.
[nggallery id=120]