Od deseru do estrowego potwora

4 listopada Krzysztof Piaseczny zorganizował degustację rumów Plantation/Planteray, którą poprowadził twórca marki Alexandre Gabriel.

Alexandre Gabriel w 1989 roku został master blenderem koniaku w Maison Ferrand, firmie, która powstała w 1630 roku. W 1996 roku stworzył gin Citadelle. Marka rumu Plantation powstała w 1999 roku, ostatnio zmieniono jej nazwę na Planterey. Na Barbadosie ma plantacje trzciny cukrowej. W 2022 roku na Jamajce stworzył rum infuzjowany Canerock – z dodatkiem wanilii, kokosa, imbiru czy konopi indyjskiej. Gabriel stworzył 336 rumów z 23 krajów, najstarszy w wieku 40 lat. Rumy Plantation/Plateray są zazwyczaj finiszowane we Francji, w beczkach po koniaku.

Planteray Barbados PXXO 20th Anniversary Rum (40%)

Fermentacja melasy krótka – 3-5 dni. Destylacja West Indies Rum Distillery. Rum najpierw dojrzewał 8-15 lat na Barbadosie, potem 2-10 lat we Francji i był dodatkowo finiszowany przez kilka miesięcy w beczkach po słodkim andaluzyjskim winie pedro ximenez. Ma 19 g cukru na litr i 210 g lotnych związków aromatycznych na hektolitr. Zapach kokosa, kokosanki, śliwki w czekoladzie, kakao. W smaku czekolada z posypką kokosową, kokosanka, miód, śliwki w miodzie. Finisz słodki, deserowy, czekolada i miód, rodzynki, daktyle, orzechy laskowe. Przesłodzony.

2/5

15,5/15,5/15,5/6=52,5

Planteray Mister Fogg Navy Rum (55,7%)

To blend różnych rumów z czterech miejsc: 43% to Barbados (West Indies Rum Distillery), 36% to Trynidad (Trinidad Distillers Limited), 17% Gujana (Demerara Distillers Limited) i 4% Jamajka (destylarnie Long Pond i Clarendon). Fermentacja trwała od 2 dni do 3 tygodni, a destylacja była zarówno kolumnowa, jak i alembikowa. Rum podwójnie leżakowany – w klimacie tropikalnym i we Francji w dużych otwartych kadziach z XIX wieku. Dodano melasy do dobarwienia i skorygowania smaku, cukru jest 4,8 g/l, 182 g lotnych związków aromatycznych i 39 g estrów na hektolitr . Zapach lekko bananowy, słodkie śliwki, śliwki w czekoladzie, wiśnie w czekoladzie, kokos, imbir, egzotyczne drewno. Smak śliwek w czekoladzie, tanina, kwaśna śliwka, morela. Finisz słodki, owocowy, dużo dojrzałej śliwki, powidła morelowe.

3/5

22/20/19/6=67

Planteray Mauritius 2013 (46,5%)

Destylarnia Saint Aubin. Rum z czerwonej odmiany trzciny cukrowej z plantacji z początku XIX wieku. Fermentacja trwała dwa dni, destylacja w kolumnie w 2013 roku. Rum dojrzewał 9 lat na Mauritiusie w beczkach po bourbonie, a potem 2 lata we Francji w beczkach po koniaku. Ma 4,5 g cukru na litr i 278 g lotnych związków aromatycznych i 69 g estrów na hektolitr. Edycja limitowana – 19 beczek. Zapach lekki, umami, delikatnie grzybowy, lekko słony, ziemisty, mineralny, a w tle delikatna nutka waniliowa, czekoladowa. Smak lekki, ziemisty, cierpki, kwaśne śliwki. W finiszu wytrawny – orzechy włoskie, kwaśne cytrusy, pieprzność, ziemistość.

4/5

22,5/25/25/7=79,5

Plantation Jamaica SC 2007 (51%)

Rum z Clarendon Distillery. Fermentacja trwała tydzień, destylacja w alembiku. Rum 11 lat leżakował w tropiku, potem trzy lata we Francji w beczkach po koniaku i dodatkowo 5 miesięcy w beczce po bourbonie Ironroot Republic. Bez cukru, 322 g lotnych związków aromatycznych i 100 g estrów na hektolitr. Lekki zapach nafty, lekka słoność, śliwki, suszone śliwki, banany, mango, kokos, czekolada. W smaku nuta wędzona, wędzone wiśnie, naftowość. W finiszu banany, śliwki, morele, kakao, kokos.

3.5/5

23,5/23,5/23,5/7=77,5

Plantation Extreme Guyana 27YO Uitvlugt (51,9%)

Uitvlugt Distillery. Tydzień fermentacji melasy, destylacja w starym alembiku Port Mourant. Leżakował osiem lat w tropiku, potem 15,5 roku w beczkach po whisky i 3,5 roku w beczkach po koniaku Ferrand. Bez cukru, 804 g lotnych związków aromatycznych i 127 g estrów na hektolitr. Zapach woskowy, benzynowy, ziołowy, kwiatowy, słodkie pomarańcze, pomelo, egzotyczne drewno. W smaku nuty warzywne – pietruszka, seler, ziemistość, nuta agawy, lekka słoność. Finisz cierpko-słony, warzywny, intrygujący, lekka nuta naftowa, ale też słodkie rodzynki.

4/5

24,5/26,5/27/7,5=85,5

Stade’s Rum JAWS Barbados (56%)

West Indies Rum Distillery, zbudowana w 1893 roku przy samej plaży, nad oceanem. Fermentacja w otwartych kadziach rwała tydzień w drewnianej kadzi z udziałem własnej odmiany drożdży i bakterii. Leżakowany tylko sześć miesięcy. Jest tu 988 g lotnych związków aromatycznych i 247 g estrów na hektolitr. Edycja limitowana z 2024 roku, zaledwie 966 butelek. Zapach mango, słodkich bananów, nuta nafty, słodkiej skóry, słodkich śliwek, lekki kokos. W smaku nafta, herbata, wiciokrzew, biały pieprz, lekka sloność. Finisz cierpko-słodki, śliwki, maliny, gruszki, naftowość.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Planteray Hogo Monster (55%)

West Indies Rum Distillery, destylowany w dwóch alembikach, leżakowany do roku. Jest tu aż 2900 g lotnych związków aromatycznych i 1700 g estrów na hektolitr – prawdziwy potwór, wykorzystywany do wzmacniania blendów. Zapach lakieru, octanów, landrynek i soli. Smak ostry, octowy, „spocony”, tytoniowy, bardzo kwaśne cytrusy, dużo tanin, goryczka. Smak cierpki, kwaśny, dużo octu, dużo „potu”, słoność. Bardzo trudny rum, raczej przyprawa do koktajli niż do picia.

3/5

19/21/21,5/6,5=68

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.