22 kwietnia podczas poznańskiego festiwalu Whisky Show odbyła się degustacja francuskiej kolekcji rumów Plantation, finiszowanych w beczkach po koniakach w Ars w Chateau de Bonbonnet. Właścicielem marki jest w Maison Ferrand. Spotkanie poprowadził Ivan de Fonclare, menadżer do spraw eksportu.
– W XV wieku trzcina cukrowa trafiła na Karaiby z Indii – opowiadał o historii rumu Ivan de Fonclare. – W XVII wieku miała miejsce pierwsza destylacja melasy na Barbadosie. Rum jest destylowany z melasy, z syropu albo z soku z trzciny cukrowej, ale w przypadku serii Plantation jest to zawsze rum z melasy lub z syropu. Destylacja odbywa się w alembiku lub kolumnie. Z alembiku rumy są cięższe i bardziej złożone, z kolumny słodsze i delikatniejsze. Zwykle wykorzystywane są beczki po bourbonie. Odparowanie w tropikalnym klimacie Karaibów wynosi ok. 6% rocznie – opowiadał Ivan de Fonclare.
Do spróbowania były cztery rumy.
Plantation 3 Stars (41,2%) to blend rumów z Jamajki, Trynidadu i Barbadosu, robiony z melasy. Fermentacja na Barbadosie i Trynidadzie trwała 72 godziny, na Jamajce dwa tygodnie. Na Barbadosie rumy były destylowane w kolumnie i alembiku, na Trynidadzie w kolumnie, na Jamajce w alembiku. Rum z Jamajki nie był starzony, ale dodano trochę rumów dziesięcioletnich, z Barbadosu nie starzony, a z Trynidadu ma 2-3 lata. Przed filtrowaniem trzy miesiące spędził w beczkach po koniaku. Aromat delikatny, spirytusowo-cukrowy, trochę bananów. Smak przyjemniejszy niż aromat – słodki, tropikalne owoce, soczyste mango, ananas.
Plantation Original Dark (40%) – blendowany z rumów z melasy z Trynidadu. Fermentacja trwała 72 godziny, destylowany w kolumnie i w alembiku. Starzony przez trzy lata, dodano niewielką ilość rumów 15-20 letnich. Dodatkowo spędził rok w beczce po koniaku. W aromacie: skóra, heban, słodka herbata, mokre liście. Dużo herbaty w smaku, ponadto skóra i wanilia.
Plantation 20 XO Barbados (40%) – blend z różnych destylarni na Barbadosie. Fermentacja trwała 3-5 dni, destylacja w kolumnie i alembiku. Starzony 8-10 lat na Barbadosie i 2-10 lat we Francji. Aromat słodki, bardzo delikatny – toffi, biała czekolada, wanilia, pistacje, czereśnie. Smak również bardzo słodki – lody waniliowe, bita śmietana, czekolada, likierowe wino, lekka nuta skóry. Słodki waniliowy finisz.
Plantation Pineapple (40%) – w tym przypadku do rumów Original Dark oraz 3 Stars dodano ananas Victoria, który był macerowany 2-3 miesięcy, potem alkohol ponownie przedestylowano i poddano procesowi starzenia we Francji przez 2-3 lata. W nosie zdominowany przez ananas. W ustach też głównie ananas, troszkę bananów. Niezwykle oryginalny produkt, choć nie jest to nowy pomysł, takie rumy produkowano na Trynidadzie już w XIX wieku, pisał o nich Charles Dickens.