Okowita i piwa bezalkoholowe z Tenczynka

4 marca w barze The Taps w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Janusza Palikota. Były poseł przedstawił swój nowy projekt – spółkę Tenczynek Bezalkoholowe S.A. Tego samego dnia na Crowday.pl ruszyła akcja crowfundingowa, której celem jest zebranie 4,17 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na zakup wyposażenia do Browaru Tenczynek: 1,9 mln zł na aparat do dealkoholizacji, 750 tys. zł na wirówkę do piwa, 140 tys. zł na aromatyzator, 130 tys. zł na karbonizator, 900 tys. zł na stację uzdatniania wody, a reszta na marketing.

– Spożycie piw bezalkoholowych jest wielokrotnie niższe niż za granicą, więc jest jeszcze ogromna przestrzeń wzrostu – przekonywał Janusz Palikot. – Dzisiaj ludzie wolą się długo bawić, degustować, niż szybko upić. W Londynie jest już pub wyłącznie z piwami bezalkoholowymi. Na pewno pojawią się kolejni. Chcemy wpisać się w tej trend i robić piwa jakościowe o mocy 0,0%, ale też świadczyć usługi dealkoholizacji piwa dla małych, kraftowych producentów.
Do 2024 roku browar ma robić 55 tys. hl piwa bezalkoholowego, w tym 15 hl jako usługi. Będą też małe pojemności piw bezalkoholowych. W planie jest także inwestycja hotelowa, Piwne Domy – budowa w sąsiedztwie browaru czterech domów o powierzchni 100 mkw. z kranami do piwa. Będzie licznik do rozliczania zużycia piwa, jak się rozlicza wodę.
Janusz Palikot pokazał także destylat z piwa Tenczynek Pils.
– Zrobiliśmy destylat z piwa pils w małej destylarni w Niemczech, na podobnym sprzęcie, jaki zostanie zainstalowany w Tenczynku. Będziemy robili też destylaty z innych piw, a także ze słodu jęczmiennego do składowania w beczkach na whisky – zapowiedział Janusz Palikot.
Destylat z piwa Tenczynek Pils ma 40%, to jeden sześciogodzinny obieg w alembiku. Trunek ma bardzo delikatny aromat kwiatów, ziarna, słodu i jabłek. W smaku jabłka, gruszki, lekko chmiel. Bardzo owocowy, jabłkowy finisz.
Na przełomie lipca i sierpnia mają być instalowane w Tenczynku alembiki, w których będzie robiony alkohol z piwa, ale można będzie także wykorzystać ten sam alembik do dealkoholizacji piwa. Pierwsze niestarzone destylaty będą butelkowanie w październiku. Na pierwszy rok planowane są destylaty i okowity wyłącznie z ziarna: piwa pils, IPA, porter, sód jęczmienny oraz alkohol z mieszanki zbóż, bez rektyfikacji. W planie na ten rok jest też własny gin, zakupiono osobny aparat do redestylacji botaników. Kolejne plany, to okowity owocowe. Destylaty piwne i gin będą butelkowane z mocą 40-45%, a alkohole do przechowywania w beczkach – 65%. Śliwowica ma mieć ok. 75%. Destylaty słodowe na whisky będą dymione i niedymione torfem sprowadzonym ze Szkocji. Firma już zakontraktowała sto beczek o pojemności 100-200 l, nowych oraz do ponownego napełnienia.
Beczki będą napełniane na przełomie października i listopada. W planie są także piwa starzone w beczkach po okowicie, w tym także te bezalkoholowe.
Za miesiąc powinny być projekty butelek i etykiet, planowane są pojemności 0,5 l i mniejsze. Ceny destylatów na półkach sklepowych mają nie przekraczać 100 zł za 0,5 l.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.