Alkohole dnia, Spirits
okowita

Okowita miodowa

Okowita miodowa

Udostępnij:

polski specjał, brandy (okowita) destylowana bezpośrednio z  przefermentownaych miodów czy też win miodowych. W sprzedaży znaleźć można dwa rodzaje, obydwa pochodzące z firmy Mazurskie Miody pana Bogdana Piaseckiego, są to okowity Warmińska i Mazurska. Ta pierwsza ma moc 42%, robiona jest głownie z miodów leśnych, druga ma 45% i robiona jest z miodów zbieranych na mazurskich łąkach. Obydwie są doskonałe, pierwsza jest delikatniejsza i bardziej słodka, z wyraźnie słodowymi nutami, druga ma smak ostrzejszy, z nutami żytniówki. Sam nie wiem, która bardziej mi smakuje, chyba są równie znakomite, to jedne z najlepszych destylatów dostępnych w naszym kraju. Nie są tanie, butelka 0,7 l kosztuje 120 zł, ale do jej wyprodukowania potrzeba trzech słojów miodu. Jak informuje producent: „To szlachetny trunek otrzymany w wyniku unikalnej, objętej tajemnicą naszej rodziny destylacji odfermentowanego miodu. (…) Okowita stworzona jest z połączenia różnych destylatów miodowych i poprzez proces mieszania oraz leżakowania nabiera harmonii smaku”. Producent zaleca jednocześnie pić schłodzoną, nie jestem pewien – moim zdaniem w temperaturze pokojowej, podobnie jak whisky czy koniak, ujawnia całą złożoność swoich smaków i aromatów.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.