Okowita miodowa

polski specjał, brandy (okowita) destylowana bezpośrednio z  przefermentownaych miodów czy też win miodowych. W sprzedaży znaleźć można dwa rodzaje, obydwa pochodzące z firmy Mazurskie Miody pana Bogdana Piaseckiego, są to okowity Warmińska i Mazurska. Ta pierwsza ma moc 42%, robiona jest głownie z miodów leśnych, druga ma 45% i robiona jest z miodów zbieranych na mazurskich łąkach. Obydwie są doskonałe, pierwsza jest delikatniejsza i bardziej słodka, z wyraźnie słodowymi nutami, druga ma smak ostrzejszy, z nutami żytniówki. Sam nie wiem, która bardziej mi smakuje, chyba są równie znakomite, to jedne z najlepszych destylatów dostępnych w naszym kraju. Nie są tanie, butelka 0,7 l kosztuje 120 zł, ale do jej wyprodukowania potrzeba trzech słojów miodu. Jak informuje producent: „To szlachetny trunek otrzymany w wyniku unikalnej, objętej tajemnicą naszej rodziny destylacji odfermentowanego miodu. (…) Okowita stworzona jest z połączenia różnych destylatów miodowych i poprzez proces mieszania oraz leżakowania nabiera harmonii smaku”. Producent zaleca jednocześnie pić schłodzoną, nie jestem pewien – moim zdaniem w temperaturze pokojowej, podobnie jak whisky czy koniak, ujawnia całą złożoność swoich smaków i aromatów.

1 komentarz do “Okowita miodowa”

  1. Przywiozlem sobie do Melbourne w Australii, gdzie mieszkam, jedna butelke waszej doskonalej mazurskiej okowitty miodowej.Czy mozna i gdzie(?) zamowic ten i podobne wyroby?
    Pozdrawiam, Antoni Nadstazik

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.