Okowita miodowa

polski specjał, brandy (okowita) destylowana bezpośrednio z  przefermentownaych miodów czy też win miodowych. W sprzedaży znaleźć można dwa rodzaje, obydwa pochodzące z firmy Mazurskie Miody pana Bogdana Piaseckiego, są to okowity Warmińska i Mazurska. Ta pierwsza ma moc 42%, robiona jest głownie z miodów leśnych, druga ma 45% i robiona jest z miodów zbieranych na mazurskich łąkach. Obydwie są doskonałe, pierwsza jest delikatniejsza i bardziej słodka, z wyraźnie słodowymi nutami, druga ma smak ostrzejszy, z nutami żytniówki. Sam nie wiem, która bardziej mi smakuje, chyba są równie znakomite, to jedne z najlepszych destylatów dostępnych w naszym kraju. Nie są tanie, butelka 0,7 l kosztuje 120 zł, ale do jej wyprodukowania potrzeba trzech słojów miodu. Jak informuje producent: „To szlachetny trunek otrzymany w wyniku unikalnej, objętej tajemnicą naszej rodziny destylacji odfermentowanego miodu. (…) Okowita stworzona jest z połączenia różnych destylatów miodowych i poprzez proces mieszania oraz leżakowania nabiera harmonii smaku”. Producent zaleca jednocześnie pić schłodzoną, nie jestem pewien – moim zdaniem w temperaturze pokojowej, podobnie jak whisky czy koniak, ujawnia całą złożoność swoich smaków i aromatów.

1 komentarz do “Okowita miodowa”

  1. Przywiozlem sobie do Melbourne w Australii, gdzie mieszkam, jedna butelke waszej doskonalej mazurskiej okowitty miodowej.Czy mozna i gdzie(?) zamowic ten i podobne wyroby?
    Pozdrawiam, Antoni Nadstazik

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.