11 lutego odbyła się prezentacja okowit firmy Andrzej Urbanek. Historia gospodarstwa rodziny Urbanek w Korczynie sięga 1847 roku. Na ówczesne czasy prowadzili jedno z większych gospodarstw w okolicy oraz jeden z pierwszych założonych sadów. Adolf i jego żona Jadwiga po odziedziczeniu majątku po rodzicach rozszerzyli profil, a obecnie gospodarstwo prowadzi produkcję rolną na powierzchni ok. 310 ha. Od lat prowadzony jest także sad jabłoniowy, którego założycielem był Adolf Urbanek a kontynuatorem dzieła jest jego wnuk Andrzej, który unowocześnił produkcję, a sadownictwo stało się jego pasją i sposobem na życie. Andrzej Urbanek, wspólnie z Podkarpacką Destylarnią Okowity, stworzył też własną markę okowit – z własnych sadów (jabłka, gruszki, śliwki) oraz pól i upraw (pszenica, kukurydza, ziemniaki).
– Żeby powstał dobry alkohol, musi być starannie wyselekcjonowany, najlepszy surowiec. Zanim zdecydowałem się zabutelkować coś pod własnym nazwiskiem, przeprowadziłem wiele prób, bo te okowity mają być wizytówką naszej jakości. Moc alkoholu jest wysoka, bo sam takie okowity lubię, a łatwiej jest dodać wody i obniżyć moc, niż odwrotnie – mówił Andrzej Urbanek.
Okowity Urbanek w konkursie Warsaw Spirits Comptetition 2020 otrzymały bardzo wysokie noty, zdobyły pięć złotych medali i medal Double Gold za okowitę ziemniaczaną.
Urbanek Okowita z Jabłek (52,5%)
Destylacja z odmian jabłek: gloster (kwasowość), evelina (świeżość), florina (smak dzikich jabłek), beni shogun (aromat ananasa) szampion i red jonaprince (słodycz).
Aromat lekki, słodki, delikatnie słodkie owoce sadu, białe kwiaty, lekko migdały, nuta drożdżowa. W smaku sporo drożdży, oleiste, oliwkowe, nieco ziemiste, orzechowe, pestkowe. W finiszu zielone jabłka i pieczone jabłka, duża oleistość.
26/25/26/7,5=85,5
Urbanek Okowita z Gruszek (52,5%)
Destylacja odmian bankreta williamsa (aromat i kwasowość) oraz konferencja (słodyczy i aromat).
Nuty zielone, drożdżowe, trawiaste, jak w grappie, do tego oliwki, owoce sadu., ale też miodowa słodycz Bardzo cierpki, jabłkowy smak, choć w finiszu dla odmiany jest słodycz gruszki, ale i delikatna gorycz pestek.
24,5/25/26/7=82,5
Urbanek Okowita ze Śliwek (52,5%)
Klasyczna śliwowica destylowana wyłącznie z lokalnych odmian śliwki węgierki.
Aromat zielonych śliwek, niedojrzałych mirabelek, wiśni, czereśni, bardzo przyjemnie owocowy. W smaku cierpkie owoce, kwaśne śliwki, renklody, jabłka. W finiszu ptasie wiśnie, ale też dojrzałe morele, im dłużej w ustach, tym słodziej.
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Urbanek Okowita z Pszenicy (47,5%)
Jak podaje Andrzej Urbanek, do fermentacji wykorzystano najwyższej jakości kwalifikowany materiał siewny.
Aromat delikatny, słodki, słodowy, nuta wanilii, delikatnie polne kwiaty. Smak gorzkawy, cierpki – orzechy włoskie, głóg, tarnina oraz czarny chleb. Finisz to pumpernikiel, piwo porter, kwas chlebowy.
25,5/28/26/8=87,5
Urbanek Okowita z Kukurydzy (47,5%)
Wykorzystana została kukurydza lindsey – odmiana francuska. Dużo aromatu prażonego ziarna, wypieczonego chleba, pop corn, lekko słodycz rodzynek. W ustach bardzo delikatne, chlebowe, delikatnie nuta zielonego zboża, ale też zmielonych ziaren kawy. Finisz to czarny chleb i czarna kawa oraz… cykoria. Bardzo wyraziste.
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Urbanek Okowita z Ziemniaków (47,5%)
Najwyższej jakości ziemniaki, wyselekcjonowane osobiście przez Andrzeja Urbanka, których odmiany pozostaną tajemnicą producenta. Słodki aromat ziemniaków, zielony ogórek, tarte surowe ziemniaki. W ustach delikatnie, nie czuć alkoholu, zielone nuty – zielony ziemniak, zielony ogórek. W finiszu pojawia się nuta wypieczonego ziemniaka w ognisku, bardzo tłuste, bardzo smaczne, bardzo długi finisz.
28,5/28,5/29/9,5=95,5