Okowity z młyna

10 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja okowit z destylarni Dyssov. Zakład rozpoczął działalność w 2023 roku, wszystkie urządzenia produkcyjne ulokowane są na czterech kondygnacjach starego młyna wodnego z 1895 roku w miejscowości Dys, na obrzeżach Lublina. mają miedziany alembik z 1000 l zbiornikiem oraz kolumnę z możliwością destylacji na 12 półkach, stworzoną według własnego projektu. Degustację prowadził właściciel destylarni, Michał Olszewski. Do spróbowania było sześć okowit.

Dyssov Okowita z Jęczmienia OJE/0 (41%)

Seria okowit z jęczmienia pozyskanego od Mateusza Grenia – Milanów, Radcze 83. Mateusz jest kolejnym pokoleniem rolników prowadzących z pasją rodzinne gospodarstwo we wschodniej Polsce. Wszystkie zbiory przetwarza we własnym zakresie, produkując wyśmienite oleje tłoczone na zimno, zdrowe przekąski owocowe oraz mąki. Okowitę wydestylowano do mocy 91,4%, by zabutelkować z mocą 41%. Rozlano w marcu 2024 jedynie 58 butelek. Pozostały destylat z tej serii przeznaczony do starzenia w beczce po porto.
Zapach bardzo czysty – mąka, chleb, słodka drożdżówka, kwiaty, morele, oliwki. Oleiste w ustach, słodko-cierpkie jak winogrona, czarny chleb z rodzynkami, smaczna wypieczona skórka chleba. Finisz długi i smaczny – słodycz, goryczka, kwaskowość – wypieczona skórka czarnego chleba, ale też nutka cytrusowa, albedo i winogrona, czarnuszka i anyż.

4.5/5

27,5/28/28/8=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Dyssov Bierbrand OP/4 (40%)

Na butelkę okowity 0,7 l o mocy 40% wykorzystano 9 butelek piwa American IPA z Browaru inBrand. Piwo ma 6,2% i 15,2 ekstraktu. Chmielone na zimno chmielem oktawia.
Intensywny, bardzo przyjemny zapach chmielu, goryczki, nuta piernikowa, pumpernikla i cytrusy: grejpfrut, limonka, cytryna, gorzkie pomarańcze oraz kwaskowe jabłka, gorzkie gruszki. W smaku słodycz i goryczka, chmiel, dużo grejpfruta, ale też śliwki i słód. W finiszu cytrusy, jabłka, zest, mineralność, słód, chmiel i goryczka – intensywnie piwne, ale też nuty leśne – igliwie.

4.5/5

27,5/27,5/28/8=91Aqua Vitae rekomenduje

Dyssov Bierband OP/0 (40%)

Produkt powstał we współpracy z Browarem inBrand ze Skokowa. Ich piwo Koźlak ma 6,4% alkoholu i 16,8 ekstraktu. Po destylacji na jedną butelkę okowity wykorzystano aż 14 butelek piwa.
W zapachu czekolada, pumpernikiel, kakao, piernik, chleb z rodzynkami i chmiel, ziołowość i kredowość. W smaku dużo pierników – gałka muszkatołowa, goździki i czekolada, słodki słód oraz chmiel i goryczka, mineralność, jabłka. Finisz długi, piernikowy, gorzko-słodki, czuc słód, jest delikatna pieprzność. Świetnie oddaje charakter koźlaka.

4.5/5

28/28/28/9=93Aqua Vitae rekomenduje

Dyssov Okowita Wiśnia OW/0 (40%)

Seria okowit powstała ze starej odmiany wiśni Łutówka pozyskanych z Gospodarstwa Sadowniczego Krzysztofa Niećko z Kozłówki. Późna odmiana wiśni, ciemno-czerwony soczysty miąższ o brązowawej mocnej skórce, która to jest źródłem wyjątkowych aromatów okowity. Owoce o kulistym kształcie przed fermentacją zostały w pełni pozbawione pestek. Jedną butelkę wydestylowano z 10 kg wiśni.
Zapach marcepanu, migdałów, kwaśnych śliwek, moreli, renklody. Smak zdominowany przez pestki, migdałowy, marcepanowy, z lekką kwaskowością. W finiszu kwaśna wiśnia, malina, porzeczki, marcepan, słodkie śliwki, mirabelki, nuta anyżu.

4/5

24/25/25,5/7,5=82

Dyssov Grappissimo G/1 (40%)

Okowita z wytłoczyn winogron, powstała przy współpracy z Winnicą Kazimierskie Wzgórza z odmian riesling i roter riesling, zbiór 2023.
Zapach trawiasty, drożdżowy, mniszek lekarski, kolendra, gorczyca, pokrzywa, mięta, mineralność. W smaku słodkie i cierpkie winogrona, śliwki, kolendra, mięta, lekko rumianek. W finiszu goryczka szałwii, lekki pieprz, mięta, kolendra, śliwki, ziemistość, pestkowość.

4/5

26/26,5/26,5/7,5=84,5

Dyssov Okowita z Aronii OA/0 (42%)

Seria okowit powstała z owoców pozyskanych z Gospodarstwa Sadowniczego Krzysztofa Niećko z Kozłówki. Aronia jest trudna do fermentacji z uwagi na niewielką zawartość cukru (dużą zawartość cukrów niefermentowalnych) oraz twardą skórkę, która jednak świetnie oddaje intensywny aromat. Do przygotowania jednej butelki okowity wykorzystano ok. 20 kg aronii. Oddestylowano do mocy 80,4%, by przy butelkowaniu obniżyć moc do 42%. Rozlano 146 butelek tej serii w listopadzie 2023.
Bardzo przyjemny, cierpki, ziemisty aroniowy zapach, przypomina nieco lekki mezcal, w ogóle nie czuć alkoholu, fantastyczna owocowość. W ustach cierpka, ziemista aronia, nuty metaliczne i ziemiste, gorzko-kwaśne i też lekko słone, ale też nutka miodu. Finisz wytrawny, kwaśno-gorzki, ziemisty, taniczny, aronia na całej linii, pięknie oddany charakter tego trudnego owocu. Po minucie pozostaje w ustach posmak typowy dla mezcalu, co fajnie można wykorzystać koktajlowo.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.