Okowity z Oławy

24 marca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja pięciu alkoholi z Destylarni Probus. To nowy producent z Oławy, firma prowadzi także browar, destylują zboża, owoce, piwo, robią likiery. Gościem wydarzenia był Jacek Przywara, który odpowiada za destylację i wszystkie receptury. Szczegółowo przedstawił wszystkie procesy związane z produkcją. Ulokowani są na terenie dawnych koszar, niegdyś pruskich, potem wykorzystywanych przez armię radziecką. Zajmują budynek dawnej ujeżdżalni, gdzie poza destylarnią i browarem są m.in.: bar, restauracja i mały hotel. Mają zainstalowany alembik Kothe z małym zbiornikiem na 150 l, który znajduje się w przeszklonym „akwarium”. Pierwszy odpęd odbył się pod koniec marca 2023. Obecnie oferta obejmuje już kilkadziesiąt pozycji.

Probus Okowita Żytnia 2024 (40%)

Zacier składa się w 50% ze słodu żytniego i w 50% z żyta niesłodowanego. Fermentacja trwała 3-4 dni z udziałem  drożdzy gorzelniczych HG1 i GR2. Tylko 130 butelek. Zapach mączny, słodki, słodkie jabłka, są nuty kwiatowe, także delikatnie kwaskowe, jak ciasta z bakaliami, ze śliwkami. W smaku słodycz, kwiatowość, śliwki, gruszki, kwaskowe jabłka i pieprz. Finisz dość długi, drożdżowy, gorzkawy, pieprzny i kwaskowy – papierówki, kwaskowe gruszki.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Probus Okowita jęczmienna 2024 (44%)

100% słód jęczmienny, (pilzneński, monachijski, karmelowy). Drożdże gorzelnicze do whisky Fermentis M1, fermentacja trwała 4 dni, a od czwartego dnia fermentacji zaczęła się destylacja, ostatni odpęd po ok. 14 dniach – z jednego obiegu wychodziło po 8-9 l. Edycja liczy ok. 400 butelek. W zapachu dużo słodkiego ziarna, nuty chlebowe, suszone morele, suszony ananas, banan, mleczna czekolada, pralinki czekoladowe. W smaku gorzko-słodkie, dużo ziarna, ciemny chleb, pumpernikel, piwo porter. Finisz długi, masa nut czarnego chleba, kwasu chlebowego, chleb z rodzynkami, lekka nuta cytrusowa i ciemne ekstraktywne piwo. Świetne.

4.5/5

28/28,5/29/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Probus Okowita owsiana 2025 (49%)

Okowita z fińskiego słodu owsianego, fermentowanego przez 3-4 dni z udziałem drożdży HG1. Z uwagi na trudności w obróbce ziarna owsa proces destylacji trwał aż 26 dni, a wyszło… zaledwie 104 butelki. Aromat bardzo intensywny, tłusty, oleisty jak pestki słonecznika, nuta ziemista, do tego suszone owoce – rodzynki, suszone morele, w tle owsianka, kasza, kukurydza z puszki. W ustach czuć moc, jest nuta słona, jest ziemistość i kwaskowe jabłka, papierówki. W finiszu dużo umami – słoność, tofu, lubczyk, leżakowany ser pleśniowy, oscypek i dużo ziemistości. Bardzo długi finisz. Zaskakujący, niezwykle ciekawy trunek.

4.5/5

27,5/28,5/28/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Probus Bierbrand Saison 2024 (40%)

Piwo saison dzięki specjalnemu dedykowanemu szczepowi drożdży jest intensywnie owocowe i fenolowe. Dodatkowo podczas gotowania brzeczki dodano oprócz amerykańskiego chmielu curacao oraz kolendry. Zapach cytrusowy i mocno chmielowy, przyjemne pomieszanie między nutami kwaskowymi a słodkimi, pigwa, śliwka, lekko miód, skórki słodkich pomarańczy, pomelo, ale też lekko igliwie, a nawet nuty mineralne. W ustach również czuć różaność, dużo chmielu, cytrusy, słodkie kandyzowane skórki pomarańczy, limonki. Cytrusowy, lekki, rześki finisz i delikatna, przyjemna goryczka, chmiel, igliwie, żywiczność plus pudrowa nutka różana, lekko słoność, lekko pikantność.

4.5/5

27,5/27/27,5/7,5=89,5

Probus Likier Kalifornijski 2025 (38%)

W okowicie jęczmiennej przez ponad 30 dni macerowane były gałęzie z długim zielonym igliwiem jodły kalifornijskiej. Bardzo intensywny aromat: jodła, świerk, sosna, igliwie, żywica, kolendra, słodka limonka. W ustach dużo gorzkiego leśnego igliwia, tuja, ale też lekko słodycz, kolendra, grejpfrut. W bardzo długim finiszu: jałowiec, zielone igły, rześki eukaliptus, mięta i kolendra.

4.5/5

28/28,5/28/9=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.