Okowity z Pucka

20 stycznia w cyklu Mocny Poniedziałek odbyło się spotkanie z nową destylarnią Port Puck. Rozpoczęła działalnośc w 2024 roku przy samym porcie i Marinie w Pucku. Dysponują alembikiem o pojemności 300 l z hełmem, koszem na botaniki, dwoma kolumnami. Destylarnia połączona jest z barem, taras widokowy wychodzi na Zatokę Pucką. W sierpniu 2024 roku wprowadzili do sprzedaży pierwsze produkty: rum biały i ciemny, okowitę z pszenicy Portowa oraz bierbrand z własnego piwa. Produkty te dostały złote i srebrne medale w konkursie Warsaw Spirits Competition 2024. Ponieważ do tego samego właściciela należy browar w centrum Pucka, destylarnia korzysta z kadzi zaciernej i fermentatorów browaru. Kolejne produkty to m.in. gin Neptun, okowita z arbuza, w planie są okowita kukurydziana, kolejne okowity owocowe, smakowe wódki. Jest już też gotowy zacier na whisky.

Port Puck Okowita z Pszenicy (40%)

Aromat bardzo mączny, chlebowy, polne kwiaty, delikatnie drożdże. W smaku owoce – gorzkie jabłka, jarzębina, głóg, mirabelki i drożdże, lakier. W finiszu cierpkość jabłek, kwaśne gruszki, jarzębina, pestki jabłek, śliwki i słodka mąka oraz delikatna ziemistość.

4.5/5

27/26/26,5/7,5=87

Port Puck Okowita z Jęczmienia (41,2%)

Fermentacja trwała cztery tygodnie w 30 stopniach, z wykorzystaniem drożdży do whisky – Ares. Bardzo przyjemny zapach chleba, mąki, kwasu chlebowego, brzoskwini, moreli, mango. W ustach lekka, mączna, nuta słodka morelowa, delikatne nuty drożdżowe. W finiszu znów jest dużo chlebowych nut, ciemny wytrawny chleb z rodzynkami, z suszoną morelą i delikatna goryczka, jakby mocniej przypalonej skórki chleba.

4.5/5

28/26,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Port Puck Okowita z Piwa (40%)

W aromacie cytrusy, dużo pomarańczy, limonki, mineralność, chmiel, ciemny chleb. W smaku chmielowa gorycz na pierwszym planie, dalej dużo nut piwnych, słodki ciemny chleb i gorzki chmiel, zielone jabłuszko, grejpfrut, gorzka pomarańcza. Finisz mineralny, lekko słony, chlebowy i wyraźnie gorzki, chmielowy.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/7,5=90Aqua Vitae rekomenduje

Port Puck Okowita z Piwa Barrel Aged (45,4%)

Destylat z piwa RIS 23 Plato, które leżakowało 10 miesięcy w baczkach o bourbonie oraz whiskey, a następnie leżakowało w beczce po winie białym przez 6 miesięcy. Aromat ciemnego piwa, kwasu chlebowego, wypieczonej skórki chleba, piernika ze skórkami pomarańczy, cytryny, imbiru, skórek pomarańczy. W smaku nuta jakby rybna, słona, omułkowa i cytryna, pomarańcza, nutka gorzka, ziołowa. Finisz długi, gorzki i słony, korzenny, piernikowy, omułkowy, rybny, portowy, chmielowy, ciekawy.

4.5/5

27/27,5/27/7,5=89

Port Puck Okowita z Arbuza (41,2%)

Arbuz fermentowany był cztery tygodnie. Aromat słodko-kwaśny, arbuz, melon, zielone ogórki, lekka słoność. W ustach zaskakujący smak arbuza… tłustego, nie wodnistego jak owoc, ale oleistego i do tego słoność i jakby mizeria, zielone ogórki. Finisz słony, pieprzny, lekko kwaskowy, jest wyraźnie arbuz, może też mango, melon, a nawet lekka nutka bananowa. Interesujące, w ogóle nie słodkie.

4.5/5

26,5/26,5/27/7,5=87,5

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.