Sour Mash Bourbon, marka należy do Heaven Hill, a trunek obecnie powstaje w małej destylarni w Louisville. Początki marki sięgają 1870, twórcą marki był John E. Fitzgerald, który założył destylarnię w mieście Frankfort, stolicy Kentucky. Był to pierwszy bourbon serwowany w pociągach i na statkach. Wówczas nazywał się Old Fitz. Już ok. 1900 roku był eksportowany do Europy. Marka przetrwała prohibicję, w latach 1919-1933 był oferowany jako alkohol medyczny. Po zniesieniu prohibicji markę przejął Julian „Pappy” Van Winkle, który zmienił recepturę, zastępując w zacierze żyto pszenicą. W ten sposób powstał bourbon dużo delikatniejszy i słodszy. Do 1992 roku był produkowany w destylarni Stitzel-Weller, następnie marka została sprzedana przez Diageo do Heaven Hill. Jest wiele odmian tego bourbona, które różnią się recepturą i formą leżakowania, ogólnie jednak styl można określić jako: lekki, słodki, aromatyczny. Dostępne wersje to: Old Fitzgerald Original Sour Mash, Old Fitzgerald 12YO, Old Fitzgerald Very Special, Old Fitzgerald’s 1849, Very Old Fitzgerald (ośmioletni), Very Xtra Old Fitzgerald (dziesięcioletni), Very Very Old Fitzgerald (dwunastoletni), Old Fitzgerald 100 Proof i Old Fitzgerald 10YO 101 Proof.
E. Fitzgerald – OK, ale po co John?