Jedna z wizytówek Dublina, obok zakładu Guinnessa, jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc, niewątpliwa atrakcja turystyczna. Jameson to najbardziej znana marka irlandzkiej whiskey, produkowana od 1780 roku. Założona przy Bow Street przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech gorzelni w Dublinie. Dziś w dawnych zakładach w Dublinie jest bardzo ciekawe muzeum whiskey, odbywają się tam także degustacje, natomiast jak większość irlandzkich whiskey, tak i Jamson jest obecnie destylowany w ogromnym kombinacie Irish Distillers Group w Midleton, w hrabstwie Cork.
Pod koniec XIX wieku produkowali już ponad milion litrów whisky rocznie. Problemy zaczęły się w latach I wojny światowej, kiedy wprowadzono limity na jęczmień, potem przyszło brytyjskie embargo oraz od 1919 roku prohibicja w USA. W 1971 roku zakład w Dublinie zamknięto, a w 1975 roku produkcję przeniesiono do multi-destylarni Midleton. Przez cztery lata przerwy destylowano w pobliskim zakładzie Powers po drugiej stronie rzeki. Do 1971 roku funkcjonowała też własna słodownia. Wykorzystują tylko irlandzki jęczmień – słodowany i niesłodowany. Centrum dla zwiedzających pokazuje, jak wyglądał proces produkcji irlandzkiej whiskey przed pięćdziesięciu i więcej laty – słodowanie, zacieranie, fermentacja, trzykrotna destylacja i maturacja.
Jameson to whisky blendowana, jako mieszanka irlandzkiego zielonego jęczmienia, słodu jęczmiennego i destylatów z innych zbóż – głównie kukurydzy. Trzykrotnie destylowana. Na każdej butelce umieszczone jest charakterystyczne motto rodziny Jamesonów: „Sine Metu” – bez strachu. Obecnie ok. 75% sprzedawanej na świecie irlandzkiej whiskey to Jameson. Alkohol eksportowany jest do 120 krajów. Jameson zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem produkcji whiskey, ale w XIX wieku miał pierwsze miejsce i wielokrotnie większą niż obecnie produkcję.
Najbardziej znana jest oczywiście Jameson Original – nie najwyższej klasy whiskey złożona z destylatów typu pot still oraz spirytusu zbożowego, leżakująca 4-7 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie i po sherry. W smaku łączy nuty słodkie charakterystyczne dla słodu z ostrzejszymi nutami żyta, ale wyczuwa się także wanilię. Bez porównania lepsza jest dwunastoletnia Jameson Special Reserve, wcześniej butelkowana jako Jameson 1780. To mieszanka 80% whisky typu pot still i 20% spirytusu zbożowego, dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry, dużo bardziej złożona od wersji podstawowej, z nutami orzechów, cynamonu z kakaowym finiszem. Biorąc pod uwagę jej atrakcyjna cenę jest to chyba najlepszy pomysł na poznanie irlandzkiego stylu whiskey. Jeszcze większy rarytas to osiemnastoletnia Jameson Limited Reserve – specjalnie dobrany zestaw destylatów zbożowych i pot still, z nutami rodzynek, syropu klonowego, karmelu, lodów czekoladowych. Jest także zdobywająca coraz większą popularność w barach, a do niedawna dostępna wyłącznie w sklepach wolnocłowych, Jameson Gold Reserve. To whiskey dojrzewająca dwanaście lat w zupełnie nowych beczkach, smaki miodowo-waniliowo-korzenne z pieprznym finiszem. Jest też mieszanka Jameson Select Reserve bez podania wieku – całkiem udana, w smaku egzotyczne owoce i miód, duży udział w tym zestawie ma whiskey typu pot still. Aromaty sherry, czekolady i miodu ma Jameson Crested Ten. Była to pierwsza butelkowana whiskey Jamesona, wówczas dziesięcioletnia pure pot still, jednak w 1975 roku zmieniono jej recepturę, obecnie jest to whiskey siedmioletnia, będąca mieszanką w 60% pot still, a resztę stanowią destylaty zbożowe. Do rzadkich, sprzedawanych w limitowanych edycjach whiskey należą: Jameson Rarest Vintage Reserve i Jameson Signature Reserve. Jameson Caskmates to nowa edycja, pochodząca z beczek, w których najpierw dojrzewała whiskey Jameson, następnie piwo Franciscan Well. Po odebraniu ich z browaru wlano ponownie whiskey, tak powstała Caskmates. Aromat bardzo delikatny, kremowy, właściwie mleczny, z nutą ciasta drożdżowego, bakalii, mlecznej czekolady. Jest też Jameson Select Reserve Black Barrel ze specjalnie wypalonych beczek po bourbonie. Aromat delikatny, waniliowy, z nutą mleczną, rurki z kremem, też trochę kukurydzy.
Od 1988 roku marka Jameson, podobnie jak cały kombinat Irish Distillers Group, gdzie jest wytwarzana, należy do światowego potentata na rynku alkoholowym, koncernu Pernod Ricard.