Whisky będzie produkowana w destylarni Akkeshi, w miejscowości o tej samej nazwie. Będzie to druga gorzelnia na wyspie – pierwsza to Nikka Yiochi. Właścicielem nowej destylarni jest firma Kenten. Alembiki kupili w Szkocji, w firmie Forsyths (5000 l do pierwszej destylacji i 3600 l do drugiej). Planują na początek edycję single malt 3YO, która trafi na rynek lokalny i międzynarodowy. Zajmą się też produkcją alkoholi słodowych, leżakujących 3-, 6- i 12- miesięcy w różnych beczkach. Whisky ma mieć charakter podobny do tych ze szkockiej Islay. Słód będzie mocno torfowy. Akkeshi przede wszystkim zamierza korzystać z beczek po bourbonie i sherry, choć w asortymencie mają też beczki z francuskiego dębu, beczki po czerwonych winach z Australii, z japońskiego dębu mizunara i po rumach. Destylarnia o powierzchni 9711 mkw. będzie miała zdolności przerobowe 30 tys. l w pierwszym roku produkcji. Słód sprowadzają ze Szkocji, ale docelowo chcą wykorzystywać lokalny, używając też miejscowej wody, drożdży i torfu. W planach mają wybudowanie magazynów w terenach górskich i przybrzeżnych.