Degustacje, Spirits
degustacje, whiskey amerykańska

Owies, proso, kukurydza… degustacja

Owies, proso, kukurydza… degustacja

Udostępnij:

Przybyły z Włoch właściciel restauracji Volare przy Frankofort Avenue w Louisville serwuje drink Manhattan w wersji: bourbon Old Forester, rabarbarowy likier Zucca i wermut Cocchi. Ja zasiadłem tu jednak nie na drinka, lecz by cieszyć się możliwością spróbowania prawdzie rzadkich trunków – whiskey z owsa i prosa oraz bourbona ze stanu Ohio.


Założona w 2008 roku przez Roberta i Sonata Birneckerów destylarnia o polsko brzmiącej nazwie Koval, jest pierwszą legalnie działającą gorzelnią w Chicago od czasów prohibicji. Są właścicielami marki Lion’s Pride, swoje alkohole przechowują w małych beczkach, a destylują tak egzotyczne dla Amerykanów zboża jak: owies, proso czy orkisz (ale też pszenicę i żyto).

Lion’s Pride Oat Single Barrel Whiskey (40%), zrobiona w 100% z owsa spędziła w beczce mniej niż dwa lata, ma bardzo jasny słomkowy kolor, delikatny aromat cytrusów, smak słodki, wyraźnie czuć ziarna zboża, nuty wanilii z beczki są schowane, na pewno byłoby lepiej gdyby trunek poleżakował jeszcze dwa lata, ale nie jest źle. Finisz krótki, kremowy.  3.5/5
Lion’s Pride Millet Single Barrel Whiskey (40%), zrobiona w 100% z prosa, również leżakowała w beczce mniej niż dwa lata, i w tym przypadku prosi się o więcej. Barwa bardzo jasnosłomkowa, aromat niemal nieuchwytny – trawy, smak gorzki, jak mlecz, w finiszu przypalona grzanka. Można raz spróbować, z ciekawości, ale trudno to polubić. Nota degustacyjna nieco na wyrost, za odwagę  2.5/5
I na koniec zupełnie innego rodzaju trunek, nie da się ukryć, że też jakościowo o poziom wyżej – bourbon z Columbus w Ohio o nazwie OYO, czyli O-Why-O (45%) destylowany przez firmę Michelone. Głęboka barwa wrzosowego miodu, słodki aromat i słodycz w ustach – czekolada, wanilia, pistacje, syrop sosnowy. Finisz krótki, waniliowy, bardzo przyjemny. Przyzwoity bourbon, w nietypowej czarnej matowej butelce, z zupełnie nieznanej destylarni, z regionu, który nie ma tradycji produkcji kukurydzianej whiskey.  4.5/5

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.