13 maja odbyła się degustacja rumów agricole z Paragwaju. Markę El Supremo przedstawił jej twórca Filippo Maria Olivi di Briana. Polskim dystrybutorem rumów jest Spirit Depot.
Rum El Supremo jest destylowany z lokalnej odmiany trzciny cukrowej zwanej caña Paraguaya. Robiony z czystego soku z trzciny cukrowej (nie melasy), ręcznie zbieranej w sezonie zimowym, aby uzyskać optymalną zawartość cukru. Przed fermentacją sok jest przez 8-9 godzin gotowany na palenisku. Styl ten lokalnie nazywa się ron agrícola. Zwykle ma świeże, trawiaste profile smakowe. Powolna, naturalna fermentacja trwa ok. 72 godziny dla wzmocnienia aromatycznych estrów. Destylacja odbywa się w tradycyjnym miedzianym aparacie kolumnowym w zakładzie CAPASA – najstarszej i jedynej krajowej destylarni w Paragwaju, założonej w 1909 roku i wspieranej przez rząd Paragwaju. Leżakowane w pojedynczych beczkach, nie mieszane w systemie solera. Każde stwierdzenie wieku (5, 8, 12, 18) odzwierciedla prawdziwe, całoroczne starzenie, mieszane tylko z beczek o tym samym wieku. Najpierw rum leżakuje w incienso marrón (rodzimym drewnie Paragwaju, łacińska nazwa to Myrocarpus frondosus, jest podobne do drewna drzewa palo santo), a następnie w dębie francuskim. Pierwszy etap dodaje ziemistych, żywicznych tonów, a dąb francuski dodaje tanin i wanilin. Incienso marrón jest twardym drewnem, brązowym, dającym dużo koloru, stąd rum jest ciemny. Kadzie z tego drewna mają po 10 tys. l i po ok. 30 lat. Beczki z francuskiego dębu mają natomiast po 250 l i są napełniane po raz pierwszy i tylko raz. Obydwa etapy leżakowania mają podobną długość, czyli przykładowo rum dwunastoletni sześć lat spędza w egzotycznym paragwajskim drewnie, sześć lat we francuskim dębie. Warunki subtropikalne przyspieszają starzenie, choć magazyny leżakowania znajdują się w piwnicach. Rum butelkowany jest bez dodatku cukru, karmelu, aromatów ani barwników.

El Supremo 5YO (38%)
W aromacie egzotyczne drewno, cynamon, sok trzcinowy, banany, marakuja, mango. W ustach masa bananów, nuty gorzkie i kwaskowe, kwaśne soczyste egzotyczne owoce, dużo drewna, oleistość, woskowość, goryczka, nuty herbaciane i „elektryczne”, musujące na języku. W finiszu dojrzałe banany, smażone banany, cynamon, ale też truskawka, czerwona porzeczka, agrest, delikatna słoność i jambu – owoc tropikalnych lasów.
23/24/24,5/7,5=79

El Supremo 8YO (40%)
Na początek dziwny, medyczny aromat, coś jak salicylan, żywica. W tle owocowość – mango, słodkie śliwki, lekko nuty słone, skórzane, cynamon, egzotyczne drewno, kawa, rodzynki, daktyle. Smak też jest dziwny – słony, przesuszający śliniankę, lekko pieprzny, ale też owocowy, śliwki, wiśnie, egzotyczne drewno, masa banów, nuty gorzkie i kwaskowe, kwaśne soczyste egzotyczne owoce, dużo drewna, rodzynki, kawa, a nawet suszona papryka. Finisz dość długi, ciekawy – egzotyczne drewno, wrażenie mrowienia na języku, musowania w ustach jak jambu, do tego lekka słoność, lekka pikantność i słodko-cierpkie egzotyczne owoce – liczi, mango, banany, cytrusy, kawa, śliwki, rodzynki i suszone morele oraz pikantna pieczona czerwona egzotyczna papryczka.
25/25/25,5/7,5=83

El Supremo 12YO (40%)
Aromat słodki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, figi, lekka słoność, ale też bardzo dużo nut balsamicznych, oleistych, żywicznych, woskowych, do tego korzenność – cynamon. Jest też wyraźnie nuta dymu z kadzidła. W smaku bardzo dużo truskawki, malin, żywiczność, lekko słoność, przesusza śliniankę. Do tego śliwki i cynamon, słodko (nawet czekoladowo) i cierpko. W finiszu jest nuta herbaciana, gorzkiego tytoniu, hibiskus, słodkie i kwaskowe śliwki, renklody, mirabelki, lekka pieprzność.
26/26/26/7,5=85,5

El Supremo 18YO (40%)
W aromacie truskawki, śliwki, bardzo dużo maliny, poziomki, jeżyny, leśne jagody, są też nuty kakao i wanilii. W pustym kieliszku dochodzą nuty ziemiste, tytoniowe. W pierwszej chwili słodki smak, jak destylatu z malin oraz czekoladki Mon Cheri, ale zaraz robi się w ustach balsamicznie, nieco medycznie, nuty żywicy, cynamonu, pudrowość, kredowość, mineralność. I potem dochodzi pieczony banan, tytoń oraz sól. Finisz słodko-kwaskowy, bardzo malinowy, dużo leśnych owoców, rokitnik, ale też pieprz, cynamon, imbir, balsamiczność, żywica, delikatnie słoność, ostry tytoń, skóra, mineralność, a na koniec wyraziste jambu. Niezwykle ciekawy rum.
26,5/27,5/28/8=90