Paul John na Boże Narodzenie

21 listopada w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech roczników świątecznych whisky single malt Paul John Christmas. Gościem specjalnym wieczoru był Heemanshu Ashar, global brand ambassador marki.

Paul John to premium whisky z destylarni John Distilleries ze stanu Goa w Indiach, założonej w 1996 roku. Produkowana ze starannie wyselekcjonowanego sześciorzędowego jęczmienia, podwójnie destylowana w miedzianych kotłach destylacyjnych i starzona w beczkach z amerykańskiego dębu. Paul John Single Malt została nazwana na cześć założyciela, Paula P. John, który jest prezesem John Distilleries Pvt. Ltd. Zakład ma dzienną wydajność 6000 litrów. Master distiller, Michael John, używa składników z Indii: jęczmienia z podnóża Himalajow i Radżastanu, woda używana do produkcji pochodzi ze świeżych ujęć, tylko torf jest importowany ze Szkocji. Lokalne ziarno ma dużo protein, ale mało cukru, co przekłada się na finalnie niską ilość alkoholu, a większą oleistość. Słodowanie odbywa się poza destylarnią. Na miejscu ziarno jest zacierane. Fermentacja w regulowanych temperaturach trwa 72 godziny. Ze Szkocji sprowadzono też cztery alembiki, jedna para destyluje przyszłą torfową whisky, druga nietorfową. Produkt finalny ma 68%. Wszystkie whisky Paul John nie są filtrowane na zimno. W magazynach dojrzewa obecnie ponad 10 tys. beczek, które napełniane są z mocą 63%. Torf jest sprowadzany ze Szkocji, ale sami torfują jęczmień do poziomu 10-17 ppm. Obecnie oferta to 15 whisky single malt, w tym edycje torfowe, a także wiele edycji single cask. Na hinduski rynek produkują także whisky z melasy, a na eksport mają własną brandy oraz kolekcję win, które od niedawna są dostępne również w M&P.
W 2020 roku whisky Paul John Mithuna została przez Jima Murraya uznana za trzecią najlepszą whisky świata oraz najlepszą whisky kontynentu azjatyckiego w „Whisky Bible 2021”.
Ze względu na gorący klimat w Goa, whisky dojrzewa o wiele szybciej. Angel’s Share wynosi aż 10-12% rocznie, w porównaniu do 2-3% w Szkocji.
– Przy tak wysokim odparowaniu z beczek proces maturacji jest dużo krótszy niż w Szkocji, nasza whisky musi być gotowa po 5-6 latach, inaczej w beczce wiele nie zostanie – mówił Heemanshu Ashar. – Odparowanie dotyczy nie tylko samej zawartości beczki, ale też mocy alkoholu, bo alkohol paruje szybciej niż woda i po 4-5 latach mamy w beczce whisky o mocy zaledwie 57-58%. Temperatury latem to 45-46 stopni Celsjusza, zima powyżej 20 stopni, a wilgotność sięga 85%. Część beczek jest leżakowanych w podziemnym magazynie o stałych temperaturach rocznych 28-30 stopni – opowiadał gość degustacji.
Edycja Paul John Christmas zadebiutowała w 2018 roku, początkowo w liczbie tylko 6000 butelek. W latach 2020-2021 wypuszczano po 7000 butelek, w tym roku 7928 butelek plus 6000 miniaturek. Celem tych edycji jest pokazanie ogromnych różnic, jakie daje inne finiszowanie tych samych destylatów. Edycje na Boże Narodzenie mają po 5-6 lat, z czego pierwsze cztery lata leżakują w beczkach po bourbonie. Wszystkie są butelkowane z mocą 46%, wszystkie mają podobny poziom natorfienia.

Paul John Christmas Edition 2022
Beczki po brandy i sherry oloroso. Zapach słono-słodki, rodzynki, solone suszone morele, orzechy, czekolada, śliwki, kokos, lekko nuta octanowa – śliwki w occie, tytoń, bardzo delikatny, mocno schowany torf. Smak cierpko-słodki, śliwki, rodzynki, śliwki w occie, cynamon, drożdżowość i marcepan. W finiszu sól, chlebowe nuty, czarny chleb z rodzynkami, z miodem, piernik, marmolada morelowa, słód, ciemne słodowe piwo, czekolada ze śliwką i z rodzynkami.
4/5
26/26/26/7,5=85,5

Paul John Christmas Edition 2021
Beczki 1st fill ex-bourbon, po wytrawnej maderze, porto tawny i Vintage Port. W zapachu masa orzechów, tarta orzechowa, miód z orzechami, cynamon, bardzo wyraźnie czuć beczkę po maderze. W ustach sporo nut wytrawnych, bardzo dużo orzechów włoskich, czekolada z orzechami, śliwki w occie, do tego dużo soli i pieprz. Korzenny, rozgrzewający, prawdziwie świąteczny finisz, dużo imbiru, cytryny, anyżu, także: gruszki, śliwki, pomarańcze. Ale jest tu też dużo soli, szczypta pieprzu, sodowość i masa tytoniu, skóry, delikatny dym.
4.5/5
27/27/27/8=89

Paul John Christmas Edition 2020
Leżakowana w beczkach: first fill ex-bourbon, first fill american virgin oak i first fill sherry oloroso cask. Pierwszy zapach to: miód, wyraźny torf i daktyle. Słodko, placek z wiśnią, tarta jabłkowa, lukier, choć jest i imbir, jabłka, gruszki. W ustach bardzo rozgrzewające – imbir marynowany, mięta pieprzowa, eukaliptus, pieczona jabłka, wędzone śliwki, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, dużo torfu. W finiszu wchodzi słodycz fig i rodzynek, wyraźnie nuty sherry, drożdże, ale i trochę fermentujący ananas, anyż, gałka muszkatołowa, goździki. Świątecznie.
4.5/5
26/26,5/26,5/8=87

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.